Evangelist wil 'broertjes opwekken uit de dood'

Wat betreft de Noord-Hollandse evangelist Ronald Plat hoeven we ons niet neer te leggen bij het overlijden van de broertjes Ruben en Julian. 'Stel je voor dat de twee vermoorde jongens na gebed weer terugkomen uit de dood. Dan staat toch het hele land op zijn kop?' Met deze woorden heeft Plat heel wat stof doen opwaaien op Twitter. Hij wordt door veel twitteraars bestempeld als 'knettergek'.

null Beeld anp
Beeld anp

Op zijn Facebookpagina vertelt hij dat het verhaal van de broertjes alsnog goed kan eindigen als hij zou kunnen bidden bij hun stoffelijk overschot. Thuis bidden voor 'opwekking' zou niet hetzelfde effect hebben, omdat de Bijbel handoplegging voorschrijft.

Plat benaderde eind vorige week tot tweemaal toe al de ouders van een meisje uit Spakenburg dat zelfmoord heeft gepleegd. 'Plat wilde met zijn team wannabe-dodenopwekkers langskomen om de zelfmoord eigenhandig ongedaan te maken'. Dat is te lezen op de satirische weblog Goedgelovig. De ouders van het slachtoffer wezen het verzoek resoluut af.

Ruben en Julian
Plat zou nu graag in contact opnemen met de moeder van Ruben en Julian, maar weet niet waar hoe haar kan bereiken. Aan dagblad Trouw vertelt hij dat het 'fantastisch zou zijn als ze zelf contact zou zoeken'. De kans op daadwerkelijke opwekking acht hij erg groot. 'Ik ga er absoluut vanuit. In het buitenland gebeurt dit al volop, alleen in Nederland is het nog niet erg geaccepteerd. Je zou de moeder van de jongetjes hier erg blij mee maken.'

De afgelopen maanden klopte Plat naar eigen zeggen aan bij vier nabestaanden; telkens werd hij geweigerd. 'Ik kan me voorstellen dat mensen er moeite mee hebben. Het zit echt in de taboesfeer.'

Dat is ook te merken aan de reacties op Twitter. Zo schrijft Wouter Monden: 'Je mag van mij geloven wat je wil. Maar deze gast is is knettergek, hij wil overleden broertjes opwekken uit de dood'. Ebru Umar schrijft: 'Hoe kan het dat dit soort gekkies vrij rondlopen'. Iemand anders tweet: 'Ontmoet Ronald plat. Evangelist en volslagen totaalidioot'. Een andere twitteraar vraagt zich af of Ronald Plat aub kan worden gedeporteerd naar het land waar ze dat fabeltje van opwekking uit de dood hebben bedacht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden