Evaluatie verkiezingen moet snel

Foto ANP

RIJSWIJK - De Kiesraad wil een snelle evaluatie van de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag. Gezien de commotie rond de hertellingen is dat gewenst. In verscheidene gemeenten kwam het tot een hertelling wegens onregelmatigheden op stembureaus of fouten bij het tellen van de stemmen.

De discussie over de manier van stemmen is opgelaaid. Burgemeesters willen zo snel mogelijk de computer terug. Stemmen met een rood potlood is bijzonder omslachtig en er worden veel fouten gemaakt bij deze manier van je stem uitbrengen, vindt het Genootschap van Burgemeesters. De computers zijn naar de schroothoop verwezen omdat experts hun betrouwbaarheid in twijfel trokken.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken liet meteen weten geen heil te zien in dat idee, omdat de computers ''niet transparant en controleerbaar genoeg zijn''. ''Eén van de grote bezwaren tegen de stemmachines was juist dat het niet mogelijk was om stemmen opnieuw te tellen als er twijfel was over de uitslag.''

Colleges
Partijen zijn druk bezig met onderhandelingen over het vormen van colleges. Het Zeeuwse Noord-Beveland heeft er al een. Het is de eerste gemeente met een nieuw college. De coalitie bestaat uit VVD, SGP en CDA. De drie fracties behaalden bij de verkiezingen samen acht van de dertien zetels. De samenstelling is hetzelfde als in de afgelopen periode en dezelfde wethouders treden weer aan.

De Utrechtse afdeling van Trots op Nederland (ToN) laat de nummer zes van de kandidatenlijst plaatsnemen op de enige zetel die de partij in de gemeenteraad van Utrecht won. Het gaat om politieagent Paul Werensteijn. Lijsttrekker John Koenders liet weten het raadswerk niet te kunnen combineren met zijn ondernemerschap. De nummers twee tot en met vijf hebben van hun stoel afgezien omdat Werensteijn een goede 'debater' zou zijn.

Drie dagen na de gemeenteraadsverkiezingen zijn de voorbereidingen voor de Tweede Kamerverkiezingen in volle gang. Mark Rutte is door het hoofdbestuur van de VVD voorgedragen als lijsttrekker voor de verkiezingen op 9 juni. De Algemene Ledenraadvergadering legt op 24 en 25 april het verkiezingsprogramma vast.

Alexander Pechtold wil bij de komende Kamerverkiezingen weer lijsttrekker zijn voor D66. Hij maakte zijn kandidatuur zaterdag bekend in Utrecht tijdens een partijbijeenkomst. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden