PlusMijn Amsterdam

Eva van de Wijdeven: 'Met al dat eten op maandag is De Noordermarkt mijn favoriet'

In de rubriek Mijn Amsterdam vertelt elke week een (on)bekende Amsterdammer over zijn of haar favoriete plekken in de stad. Deze week: Eva van de Wijdeven.

Kim van der Meulen
Eva van de Wijdeven Beeld Carly Wollaert
Eva van de WijdevenBeeld Carly Wollaert

Eerste keer in Amsterdam

"Toen ik in de brugklas zat, gingen we op excursie naar Amsterdam. We moesten bij elkaar blijven, maar mijn punkvriendinnetje Nina wilde me kraakpand Vrankrijk in de Spuistraat laten zien: daar wilden we later wonen. Uiteraard verdwaalden we. Een paar uur later vonden we de buslocatie terug, nét toen de bussen wegreden. We kwamen terecht op het politiebureau Warmoesstraat, waar ik mijn moeder belde. "Succes ermee," zei ze toen ze hoorde dat we waren weggelopen, haha. Nu denk ik: zo moeilijk was die route toch niet?"

Mijn buurt

"Ik ben net van Oost naar West verhuisd. De huizenzoektocht was niet makkelijk, dus toen ik hier een huisje vond met een tuin en een bad moest ik dat hebben. Mijn eerste indruk van de buurt? Het is hier een stuk rustiger. Ik heb Oost in zeven jaar zien opbloeien tot hippe wijk met veel restaurants en winkels. Leuk, maar het heeft ook wel wat dat Bos en Lommer nog niet zo populair is."

Vervoermiddel

"Mijn brommer. Ik heb altijd een Gilera gereden, maar kreeg helaas een brief van de gemeente waarin stond dat ie niet meer mag; de tweetakt brommers zijn te vervuilend. Viertakt mag wel, dus ik ga nu op een nieuwe Tomos rijden."

Café

"Ik ben de caféscene in West aan het ontdekken en zag al een paar leuke bruine kroegen op de Bos en Lommerweg, zoals 't Lommertje. Laatst heb ik met mijn vrienden voetbal gekeken in 't Binnepretje op de Bos en Lommerweg, een echte volkskroeg. Ik hou net zo veel van moderne, hippe plekken, en van eetcafés, zoals Zurich op het Mercatorplein."

Café 't Binnenpretje Beeld Carly Wollaert
Café 't BinnenpretjeBeeld Carly Wollaert

Theater

"Rondom de Nes vind ik een fijne buurt. Ik ga graag eerst een hapje eten, bij Café de Paris bijvoorbeeld, en dan lekker naar Frascati. Daar ga ik bijna altijd naar voorstellingen van mensen die ik ken. Zo stond mijn A'dam - E.V.A.-collega Sanne den Hartogh er laatst met De wereldverbeteraar. Toen kon ik alleen helaas niet meer naar binnen, de zaal was vol."

Rijp voor de sloop

"Het hoeft niet te worden gesloopt, maar het Bos en Lommerplein kan wel een renovatie gebruiken. Als ik hier naar de markt ga, zie ik hoe ongezellig het is. Niet leuk of verwelkomend, met die flats eromheen."

Restaurant

"Ik wil graag naar Mama Kelly, in het Olympisch Stadion, waar het inte­rieur roze is. Ik kwam het tegen toen ik inspiratie voor mijn nieuwe huis zocht, ik wil mijn slaapkamer dezelfde kleur roze geven."

Restaurant Mama Kelly Beeld Carly Wollaert
Restaurant Mama KellyBeeld Carly Wollaert

Beste plek om te sporten

"De Pole Dance Factory in Oost, dat lang in een oude kauwgomballenfabriek op de Daniël Goedkoopstraat zat en nu iets verderop. Ik doe al lang aan paaldansen. Daarnaast heb ik jaren gesport bij Sports World Amsterdam. Nu ik verhuisd ben, zoek ik een sportschool in West, al zou ik het liefst elk jaar een nieuwe sport doen. Ik neig nu naar wielrennen, ook al hou ik eigenlijk niet van fietsen."

The Poledance Factory Beeld Carly Wollaert
The Poledance FactoryBeeld Carly Wollaert

Markt

"De Noordermarkt is mijn favoriet, en dan vooral op maandag, met al dat eten. Er is een kraam waar je veel soorten paddenstoelen kunt kopen; daar maken ze ter plekke een broodje met ei en paddenstoelen voor je. Vaak ga ik hier speciaal heen om te lunchen. Dan loop ik met dat broodje over de markt, terwijl ik naar toffe vintage kleren en meubels kijk."

De Noordermarkt Beeld Carly Wollaert
De NoordermarktBeeld Carly Wollaert

Museum

"Het Stedelijk Museum. Ik was er tijdens de Museumnacht: een vriend van me, Job Reuten, is kunstenaar en voorzag die grote glazen wanden bij de ingang die nacht van kunst. Hij maakt beesten die uit één zwarte lijn bestaan - heel tof. Ik hou vooral van moderne kunst, maar mijn vader, kunstenaar, leert me nu ook van alles over oude kunst. Het woongedeelte van mijn nieuwe huis wil ik trouwens als galerie gaan gebruiken: aan de muren wil ik kunst van vrienden en bekenden gaan exposeren. Het gaat niet meteen open voor publiek hoor, eerst maar eens vrienden met één introducé uitnodigen."

Mooiste uitzicht

"Hoe mooi de city view vanaf de A'DAM Toren ook is: het mooiste uitzicht over de stad heb ik als ik over de grachten banjer met mijn brommertje."

Een avond op stap met

"Met een stel drags of voguers. Ik kan helaas niet voguen, maar ik zou het graag willen kunnen - het was de bedoeling dat ik danseres zou worden, maar ik ben per ongeluk actrice geworden. Dan hoop ik dat ze mij die avond kunnen laten zien waar de paradijsvogels van Amsterdam uitgaan."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden