Plus

Eva Schloss: 'Ik herken het huis van Anne Frank niet terug. De sfeer is anders'

75 jaar geleden schreef Anne Frank op haar dertiende verjaardag, in haar huis aan het Merwedeplein, in haar nieuwe dagboek. Eva Schloss, de stiefdochter van vader Otto Frank, leidde maandag leerlingen van het Amsterdams Lyceum rond in het huis.

Hanneloes Pen
Eva Schloss laat kinderen haar tatoeage uit Auschwitz zien. Beeld Eva Plevier
Eva Schloss laat kinderen haar tatoeage uit Auschwitz zien.Beeld Eva Plevier

In de voormalige woonkamer van Anne Frank nestelen dertien leerlingen van twaalf en dertien jaar zich vlak voor Eva Schloss (88) op de grond. De leerlingen zijn uitverkoren om in Annes woonhuis in Zuid een kijkje te komen nemen.

De ene na de andere vraag borrelt op: "Hoe kende ze Anne? Was Anne zoals uit haar verhalen in haar dagboek blijkt en herkende Schloss het huis nog terug?" Geduldig beantwoordt Schloss, zelf oud-leerling van het Amsterdams Lyceum, alle vragen van de leerlingen. Geen van hen heeft het dagboek gelezen - eentje is er momenteel aan bezig - en slechts een handjevol heeft ooit het Anne Frank Huis bezocht.

Schrijvershuis
Schloss woonde voor de oorlog met haar ouders en broer Heinz aan de andere kant van het Merwedeplein, op nummer 46. Ze kende Anne "van het plein" en kwam weleens bij haar over de vloer. "Maar ik herken het huis niet terug. De sfeer is anders," zei Schloss.

Dertien leerlingen met rugzakken, een cameraploeg van de Duitse zender ZDF, fotografen en journalisten sjouwen door de voormalige woning van de familie Frank. De woning op nummer 37, 2 hoog, die door het Anne Frank Huis met meubels uit de vooroorlogse jaren is heringericht, wordt momenteel gebruikt als 'schrijvershuis', voor op de vlucht geslagen schrijvers uit het buitenland.

Zij slapen in de kamers van Anne en haar zusje Margot en in die van hun ouders. De 12-jarige Wolfje Bertels is de enige leerling die het dagboek aan het lezen is. Ze herkent wat Anne over het huis schreef. "Hier heeft ze gelopen en haar moeder wakker gemaakt. Het komt nu nog dichterbij."

Haar klasgenootje Aline Buur (12) blikt Annes slaapkamer rond: "Ze schrijft dat ze een grote kamer heeft, maar ze moest die delen met haar zus. Dat we hier zijn, vind ik heel bijzonder. En dan te bedenken dat Anne de handvatten hier ook heeft aangeraakt."

Tatoeage
In de woonkamer horen de leerlingen het persoonlijke verhaal van de Joodse Eva Schloss die met haar ouders en broer in 1944 is opgepakt. Alleen Schloss en haar moeder keerden uit Auschwitz terug. "Ik wilde niet meer leven. Ik was mijn vader en broer kwijt," vertelt ze. Haar moeder hertrouwde later met Otto Frank.

"Heeft u de tatoeage uit Auschwitz nog steeds?" wil een jongen weten. Schloss trekt haar jasje uit en laat het nummer op haar linkeronderarm zien. De hoofden van de leerlingen en de camera's komen dichterbij. "Mijn moeder vroeg of het niet zo groot hoefde te zijn. 'Ze is nog zo jong,' zei ze."

De slaapkamer die Anne Frank deelde met haar zus Margot. Beeld Eva Plevier
De slaapkamer die Anne Frank deelde met haar zus Margot.Beeld Eva Plevier
Geen van de dertien leerlingen heeft het dagboek van Anne Frank gelezen. Eén is er net in begonnen. Beeld Eva Plevier
Geen van de dertien leerlingen heeft het dagboek van Anne Frank gelezen. Eén is er net in begonnen.Beeld Eva Plevier

#Diary75

Het Anne Frank Huis start vanaf maandag, op Anne Franks 88ste geboortedag, de campagne #Diary75 op sociale media en roept mensen over de gehele wereld op om bij het dagboek van Anne Frank en de betekenis ervan stil te staan. Ze vragen mensen om met hun eigen exemplaar van Anne Franks dagboek op de foto te gaan en kort te beschrijven wat het dagboek voor hen heeft betekend. Tot en met 25 juni kunnen ze hun bijdrage plaatsen: met #Diary75 en @annefrankhouse.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden