PlusMijn Amsterdam

Eva Crutzen: 'Wat minder toeristen zou fijn zijn'

In de rubriek Mijn Amsterdam vertelt elke week een (on)bekende Amsterdammer over zijn of haar favoriete plekken in de stad. Deze week: Eva Crutzen.

Misha Melita
Eva Crutzen Beeld Lin Woldendorp
Eva CrutzenBeeld Lin Woldendorp

Restaurant
"Scheepskameel. Zeker in de zomer. Ze hebben een fijn terras en je kunt er, niet helemaal legaal, een duik in het IJ nemen als het echt warm is. Ik ga er altijd heen als er iets te vieren valt, maar ik bedenk ook vaak genoeg dingen die ik moet vieren."

Eerste keer in Amsterdam
"Ik was een jaar of zeven en we gingen bij vrienden van mijn moeder op bezoek. In Maastricht, waar ik vandaan kom, heb je gewoon huisjes naast elkaar en geen appartementen met trappenhuizen. Ze woonden op de vierde verdieping, dus er kwam een muur aan trappen op me af."

Café
"Jazzcafé Alto bij het Leidseplein. Tijdens mijn studie ging ik bijna elke dinsdagavond, en dan speelden daar echt geweldige artiesten: Benjamin Herman, Hans Dulfer... Heel bijzonder."

Jazzcafé Alto Beeld Carly Wollaert
Jazzcafé AltoBeeld Carly Wollaert

Theater
"Het allerliefst speel ik in De Kleine Komedie. Ik heb er dit seizoen een week gestaan en mijn volgende show gaat er in première. Het heeft een fijne, intieme sfeer. En ik vind het heerlijk om in Amsterdam te spelen."

Concertzaal
"Paradiso is natuurlijk fantastisch, maar mijn favoriete concertzaal is toch echt Carré. Al ligt het er wel een beetje aan waar je naartoe gaat. Agnes Obel heb ik zowel in Paradiso als in Carré gezien, en dan is Carré qua akoestiek en sfeer echt fantastisch. Juist bij dit soort concerten, die meer richting luistermuziek gaan, wil je gewoon goed kunnen zitten en luisteren."

Werkplek
"Bij De School vind ik Café DS heel fijn. Ik zit daar regelmatig te werken of spreek er met mensen af. Het is overdag nog een onontdekte spot met goede koffie, een lekkere kaart en leuke mensen."

Uitgaan
"Misschien ben ik er een beetje uit, maar ik mis plekken waar je als dertigplusser kunt dansen. Ik ben een paar keer in het SkateCafe geweest. Maar elke keer was het laat, en ik al beschonken, dus ik weet het niet precies meer. Het schijnt leuk te zijn."

Ergste horeca-ervaring
"Op de Overtoom heb je een soort biologisch-dynamische, esoterische lunchroom, de Alchemist Garden. Het is een soort sketch waarin je terechtkomt. Ik heb daar letterlijk meegemaakt dat ik een uur wachtte op een broodje, tot er een heel ongezond uitziende jongen met een bordje kwam aanlopen en zei: 'Ja, hij is eigenlijk al een dag oud, maar het is zo zonde om het weg te gooien.' Ik ben voorstander van biologisch, maar je kunt ook overdrijven."

Coffeeshop
"Ik blow niet zo vaak, maar wat ik een chique coffeeshop vind, is Boerejongens op de Baarsjesweg. Het is superstrak ingericht, en het lijkt of je een apotheek bent binnengelopen."

Boerejongens op de Baarsjesweg Beeld Carly Wollaert
Boerejongens op de BaarsjeswegBeeld Carly Wollaert

Museum
"De Hermitage was vroeger een tehuis voor 'besjes': oude, alleenstaande vrouwen die daar met z'n allen woonden. Ik heb er een tijdje muzikale rondleidingen gegeven. We speelden scènes uit die tijd en zongen. Ontzettend leuk om te doen, en de geschiedenis van die plek is gewoon interessant."

Dit kan veel beter
"Parkeren in West. Ik ben soms 's nachts eindeloos aan het zoeken naar een plek. Het zou lekker zijn als dat even gefikst wordt, maar ik vrees dat dat een illusie is."

Favoriete kledingwinkel
"Kiki's Stocksale in de Herenstraat. Een outlet van dure merken, waar ik heel af en toe iets kan kopen. Ik heb er een mooie kasjmier trui gekocht waar ik al drie winters elke dag in rondloop. Heerlijk. Echt zo'n vakantie die je aantrekt."

Kiki's Stocksale in de Herenstraat Beeld Carly Wollaert
Kiki's Stocksale in de HerenstraatBeeld Carly Wollaert

Met pek en veren de stad uit
"Ik vind het lullig om te zeggen, maar wat minder toeristen zou fijn zijn. De binnenstad is de afgelopen jaren veranderd in een soort toeristenparadijs. Het is een beetje een zeikargument, maar de sfeer is gewoon weg. Daarom kom ik liever in Oost en West, dat voelt meer als Amsterdam."

Beste plek om te relaxen
"Tja, moet ik dat wel zeggen...? Zomers ga ik vaak naar de Nieuwe Meer, een onontdekte plek heb ik het idee. Je kunt er de hele dag blijven hangen om te zwemmen en picknicken. Maar je kunt er ook naartoe fietsen voor een snelle duik."

Nieuwe Meer Beeld Carly Wollaert
Nieuwe MeerBeeld Carly Wollaert

Een avond stappen met
"Rapper Donnie. Ik vind hem heel authentiek en het lijkt me een leuke vent. Een echte Amsterdammer, dus ik laat me dan lekker door hem op sleeptouw nemen."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden