Euthanasiepillen makkelijk te krijgen in België

Wie in Nederland vastloopt met een euthanasievraag, kan uitwijken naar België. Pillen voor zelfdoding zijn daar zonder veel moeite zonder recept verkrijgbaar. De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) adviseert mensen om daar dodelijke medicijnen met behulp van leugens te halen.

ANP/ Redactie
© ANP Beeld
© ANP

Dat blijkt uit de documentaire Medeleven van Gerard van Bronkhorst die vandaag in première gaat op filmfestival The End in Amsterdam. Daarin gaat de 90-jarige Pieter Jiskoot op advies van de vereniging Belgische apotheken af om met een smoesje grote hoeveelheden medicijnen los te praten. Dat meldt De Volkskrant vandaag.

Jiskoot benadert in Antwerpen verschillende apothekers met het verhaal dat hij op doorreis is vanuit Friesland, maar zijn medicijnen is vergeten. Vijf van hen geven de bejaarde daarop zonder recept de medicijnen mee, een aantal zelfs in grote hoeveelheden. Jiskoot komt met zijn leugen weg, omdat de verstrekte medicijnen ook voor reuma gebruikt worden.

Bedrog

De NVVE zegt Jiskoot niet te hebben geholpen bij zijn tocht langs de apotheken. Hulp bij zelfdoding is strafbaar, behalve voor artsen. Advies over zelfdoding mag wel.

De 'België-route' is bij de NVVE al veel langer bekend. Directrice Petra de Jong zegt in de Volkskrant nu wel te vrezen dat 'de route' nu wordt afgesneden'.Toch wil ook de NVVE dat mensen dit zien, om aan te tonen dat bedrog om de middelen te verkrijgen uiteindelijk niet de oplossing is. Volgens De Jon zijn de middelen nog makkelijker verkrijgbaar in India, Egypte en Turkije, maar voor ouderen ligt dat niet altijd binnen bereik.

De Jong is een pleitbezorger voor de invoering van de zogenaamde 'pil van Drion', waarmee mensen zelf hun leven kunnen beëindigen. De Nederlandse overheid vindt die optie echter te riskant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden