Eurotop bereikt akkoord over Griekenland, opluchting op beurzen

De Amsterdamse aandelenbeurs is vanochtend met een stevige winst begonnen. Ook de andere Europese effectenmarkten openden flink in het groen. Beleggers reageerden opgelucht op het nieuws dat de regeringsleiders van de eurolanden na een marathonvergadering in Brussel een akkoord hebben bereikt over Griekenland.

Minister-president Alexis Tsipras van Griekenland, voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker, president van Frankrijk Francois Hollande en minister-president van Belgie Charles Michel voor aanvang van de derde ingelaste top van eurolanden over de Griekse crisis in korte tijd, gisteravond Beeld anp
Minister-president Alexis Tsipras van Griekenland, voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker, president van Frankrijk Francois Hollande en minister-president van Belgie Charles Michel voor aanvang van de derde ingelaste top van eurolanden over de Griekse crisis in korte tijd, gisteravondBeeld anp

De eurolanden hebben met het noodlijdende Griekenland een akkoord bereikt over de voorwaarden voor nieuwe financiële steun in ruil voor een reeks strenge hervormingen en besparingen. 'Overeenkomst,' twitterde de Belgische premier Charles Michel vanochtend als eerste na een marathonvergadering van bijna zeventien uur.

De voorzitter van de eurotop Donald Tusk had kort daarvoor een herzien compromisvoorstel op tafel gelegd, zo liet zijn woordvoerder op Twitter weten. Ook Tusk zelf liet even daarop via het sociale medium weten dat er een unaniem akkoord was bereikt. Met het akkoord is het gevaar voor een vertrek van de Grieken uit de euro vooralsnog geweken.

Hervormingen
Griekenland moet wel aan de leiband. De andere achttien eurolanden stellen zeer scherpe eisen en voorwaarden aan de Griekse regering voordat er gepraat kan worden over verdere financiële steun. Het vertrouwen in de Griekse regering en de geloofwaardigheid van Athene was zo klein geworden, dat de eurozone niet anders kon. Alleen met forse Griekse maatregelen zijn de landen bereid weer diep in de buidel te tasten om de Griekse economie er bovenop te helpen.

De Grieken moeten al voor woensdag een aantal hervormingen voor het Griekse parlement brengen, bijvoorbeeld als het gaat om het heffen van btw. Bovendien moeten een aantal hervormingsplannen worden aangescherpt, onder meer op het gebied van de pensioenen. De Grieken moeten ook preciezer aangeven wanneer ze alles gaan doen. Ook moet Athene alvast werk gaan maken van het privatiseren van overheidsbezittingen.

Waanzinnig
De Amerikaanse econoom Paul Krugman vindt dat de eurolanden ' waanzinnige' eisen stellen aan Griekenland in ruil voor nieuwe steun. Daarmee brengen ze de samenwerking in Europa mogelijk een fatale slag toe. Dat stelt hij in zijn blog op de site van de New York Times.

Volgens Krugman is het duidelijk geworden dat schuldeisers in de eurozone 'je economie kunnen verwoesten, als je niet in de pas loopt.' Hij herhaalde zijn standpunt dat wordt gekozen voor een heilloze weg, met aanhoudende bezuinigingen zonder schuldverlichting. De op Twitter populaire hashtag #ThisIsACoup slaat de spijker volgens de Amerikaan op zijn kop.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden