Eurosceptische fractie PVV en Front National mislukt

De PVV is er niet in geslaagd om op tijd een fractie te vormen met zes andere gelijkgestemde partijen in het Europees Parlement. Dat heeft PVV-leider Geert Wilders laten weten aan persbureau ANP. Hij is er wel van overtuigd dat het later dit jaar alsnog gaat lukken om een fractie te vormen.

Wilders ontving in november vorig jaar Marine Le Pen van het Front National in Den Haag. Daar kondigden beide partijen hun voornemen tot samenwerking in Europa aan. Beeld anp
Wilders ontving in november vorig jaar Marine Le Pen van het Front National in Den Haag. Daar kondigden beide partijen hun voornemen tot samenwerking in Europa aan.Beeld anp

Daarvoor zijn zeven partijen uit zeven landen nodig. Vandaag was de laatste dag voor de vorming van nieuwe fracties in het Europees Parlement. De PVV zocht vorig jaar al toenadering tot het Franse Front National van Marine Le Pen. De twee partijen hoopten in Europa samen met andere eurosceptische partijen een blok te kunnen vormen.

De PVV gaat volgens Wilders gewoon door met de samenwerking met het Franse Front National, de Italiaanse Lega Nord, het Oostenrijkse FPÖ en het Belgische Vlaams Belang. In de afgelopen weken zochten de PVV en FN nog naar twee andere partijen. 'Helaas is het niet gelukt voor de deadline van 24 juni een fractie te vormen met zes andere partijen in het EP. Ik ben ervan overtuigd dat dit later dit jaar alsnog kan gaan lukken en dat we dan wel parlementariërs uit de benodigde zeven landen zullen vinden', stelt Wilders.

KNP een brug te ver
'De PVV wil graag een fractie vormen, maar niet tegen elke prijs. Zo is samenwerken in een fractie met Janusz Korwin-Mikke van de Poolse KNP een brug te ver voor ons. De samenwerking van de PVV met FN, Lega Nord, FPÖ en Vlaams Belang zal met kracht worden voortgezet, ook buiten een formele fractie om, met als doel later dit jaar met nieuwe partners erbij alsnog een fractie te kunnen vormen', aldus de PVV-leider.

De Poolse partij KNP (Congres van Nieuw Rechts) wordt in de media als extreem rechts bestempeld. Partijleider Korwin-Mikke pleitte voor afschaffing van het stemrecht voor vrouwen en uitte zich ook antisemitisch.

Als fractie in het EU-parlement kun je meer invloed uitoefenen en is er ook meer geld beschikbaar. Bovendien worden de belangrijke banen zoals de voorzitterschappen van commissies verdeeld over de fracties, maar ook de te onderhandelen rapporten.

De Britse UK Independence Party (UKIP) van Nigel Farage lukte het wel om een eurokritische fractie bijeen te krijgen in Brussel. Farage wilde niet in zee met het Front National en de PVV omdat hij die partijen te extreem vindt. UKIP is tegen Europese integratie, maar neemt minder extreme standpunten in dan de PVV en het FN als het aankomt op immigratiebeleid en de islam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden