PlusAnalyse

EuroPride: Angst is het grote gevaar

Concrete dreiging van een aanslag bij de botenparade van de EuroPride is er niet. Toch zet de politie veel meer agenten in. De hoogspanning die heerst, is een risico op zich, dat noodzaakt tot extra ingrijpen.

De botenparade vaart door de grachten van de binnenstad Beeld Jerry Lampen/ANP
De botenparade vaart door de grachten van de binnenstadBeeld Jerry Lampen/ANP

Het is de mantra na elke aanslag - dus helaas hebben we die veel gehoord. Leef je leven. Doe wat je altijd deed. Geniet van de vrijheden die we in het Westen nog altijd hebben.

Toch hoor je in de aanloop naar de botenparade de vraag om je heen: moeten we zaterdag toch maar afzien van het geplande bezoek aan de Canal Parade, nu het bonte en heel drukke evenement wel eens een aantrekkelijk doelwit van terroristen zou kunnen zijn? Wie in naam van de orthodoxe islam wil moorden, kan het immers wel eens op een festijn rond homo's voorzien hebben?

Het is een gedachte die sommigen misschien inderdaad zal weghouden, maar het is vooral ook een gedachte die hoe dan ook in de hoofden zal zitten van degenen die zaterdag wél gaan. Dat op zichzelf geeft extra risico's.

Breder arsenaal
Het is voor gemeente, politie, justitie en de EuroPride-organisatoren een van de belangrijkste klussen: hoe de gepaste maatregelen te nemen om snel en adequaat te kunnen ingrijpen áls het mis zou gaan, maar ondertussen de spanning niet nóg verder op te drijven?

De hoeders van de openbare orde en veiligheid doen een flinke schep boven op de gebruikelijke inzet rond de route van de tachtig bonte boten.

Om ruwweg het perspectief te schetsen: in een 'gewoon' jaar zette de politie zo'n 160 agenten in, met daarbovenop een sectie mobiele eenheid die snel kon ingrijpen bij calamiteiten (ruim twintig man). Daarnaast waren er twee zakkenrollersteams, de agenten op de fiets of motor en de bemanning van de politieboten. Deskundigen in 'crowd control' probeerden de bezoekersstromen bij te sturen.

De jaarlijkse Canal Parade is onderdeel van de Amsterdam Gay Pride Beeld Jerry Lampen/ANP
De jaarlijkse Canal Parade is onderdeel van de Amsterdam Gay PrideBeeld Jerry Lampen/ANP

Al die manschappen zullen zaterdag actief zijn, maar hun aantal wordt fors uitgebreid - al willen de autoriteiten niet zeggen hóe fors. Anders dan andere jaren staan ook de op terreur gerichte speciale eenheden paraat.

Paniek
Dé onzekere factor waarop de autoriteiten zich proberen voor te bereiden, is de hoogspanning door alle recente aanslagen. Die ongrijpbare, ongemakkelijke en ongerichte spanning die uit het niets voor extra problemen kan zorgen.

Denk aan de grap deze week van een handvol Duitse vrouwen in de Spaanse kustplaats Platja d'Aro. Ze renden met camera's achter 'een ster' aan, waardoor honderden toeristen in paniek raakten. Elf gewonden belandden op de spoedeisende hulp.

Het is het risico op dergelijke paniek dat voor de politie reden is tientallen agenten extra in te zetten. "We hebben volop extra personeel op straat zaterdag om elk incident snel te kunnen inschatten en via Twitter te duiden," zegt een woordvoerder.

"Is het serieus, dan moeten iedereen snel weg, maar heeft alleen iemand geschreeuwd, dan moeten we voorkomen dat de halve gracht op drift raakt." Het is een consequentie van de tijd waarin we leven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden