Plus

Europese steden bundelen krachten om Airbnb aan te pakken

Wethouder Laurens Ivens overlegt donderdag en vrijdag met Europese steden over de aanpak van Airbnb. Amsterdam onderhandelt, andere steden komen met restricties.

Europese steden komen vandaag en morgen bij elkaar om te praten over de uitwassen van het massatoerisme, waaronder illegale vakantieverhuur via AirbnbBeeld anp

1. Wat gebeurt daar in Barcelona?
Europese steden komen donderdag en vrijdag bij elkaar om te praten over de uitwassen van het massatoerisme, waaronder illegale vakantieverhuur via Airbnb. Net als Amsterdam zuchten ook steden als Parijs, Londen, Berlijn en Barcelona onder de drukte.

Vorige week noemde burgemeester Eberhard van der Laan zo'n Europese conferentie een van de mogelijke maatregelen tegen het massatoerisme. Europese steden met vergelijkbare problemen kunnen een front vormen tegen Airbnb en soortgelijke slagkracht krijgen als bijvoorbeeld New York, dat onlangs vakantieverhuur aan banden legde.

2. Waarom lukt het New York en Berlijn wel om strengere maatregelen te nemen?
Gouverneur Andrew Cuomo van New York tekende eind vorige maand een wet die bepaalt dat New Yorkers die hun woning minder dan dertig dagen aaneengesloten verhuren aan toeristen, een boete moeten betalen, die kan oplopen tot 7500 dollar. Het is feitelijk een doodsteek, want de meeste New Yorkers willen hun huis voor een kortere periode verhuren. Airbnb was direct bereid tot concessies.

Barcelona verklaarde grofweg de oorlog aan toerisme en Airbnb, Berlijn verbood verhuur van volledige appertementen en in Parijs gaf Airbnb na zware druk toe en waarschuwt bewoners als zij de maximale verhuurtermijn overschrijden, hetgeen ze in Amsterdam weigeren te doen.

De gouverneur van New York kan zijn eigen wetten maken en de Duitse wet biedt Berlijn mogelijkheden tot restrictie. De Nederlandse wetgeving biedt die niet, aldus Ivens.

3. Wat doet Amsterdam?

De gemeente onderhandelt met Airbnb over een nieuwe overeenkomst. Eind dit jaar loopt de huidige af, die bepaalt dat Airbnb toeristenbelasting int en afdraagt aan Amsterdam. Ook verschaft de site informatie over de regels die in Amsterdam gelden: maximaal verhuur aan vier personen, niet langer dan zestig dagen per jaar.

Ivens streeft dit keer naar een steviger onderhandelingsresultaat, zei hij gisteren tegen de gemeenteraad. Airbnb zal een bijdrage moeten leveren aan de aanpak van illegale hotels en overtreding van de regels. Op welke manier dat moet gebeuren, liet hij in het midden. "Wij maken geen afspraak onder alle voorwaarden."

Ondertussen heeft Amsterdam de handhaving uitgebreid en de boetes voor illegale verhuur verhoogd tot 20.500 euro.

4. Burgemeester Van der Laan gaf aan dat het mooi zou zijn als de maximale verhuurtermijn terug zou gaan van zestig dagen naar dertig. Gaat dit gebeuren?
Voorlopig niet. "Juridisch gezien hebben we die mogelijkheden niet," zegt Ivens. Dat zit als volgt: Amsterdammers kunnen hun woning aanbieden voor vakantieverhuur, maar dit mag, volgens de wet, niet leiden tot woningonttrekking, waarbij een huis commercieel wordt uitgebaat, in dit geval als hotel.

Wanneer is sprake van woningonttrekking? Dat zal de rechter moeten vaststellen. Uit juridisch onderzoek van de gemeente blijkt dat het bij verhuur van zestig dagen vrij eenvoudig aan te tonen is dat een huis commercieel wordt uitgebaat. Bij dertig dagen is dit niet zo duidelijk en loopt de gemeente risico op een juridische nederlaag.

Overigens ligt de maximale verhuur in Londen op negentig dagen, in Parijs op 120 dagen.

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden