Europese mannen in ruim een eeuw 11 centimeter groter

De gemiddelde lengte van Europese mannen is sinds het eind van de 19de eeuw met elf centimeter toegenomen. Dat komt overeen met ongeveer een centimeter per decennium. Het gaat om een historisch record, dat vooral wordt toegeschreven aan de vooruitgang op het vlak van ziektebestrijding. Dat blijkt uit een studie die maandag wordt gepubliceerd.

Beeld thinkstock

Auteur van de studie Timothy Hatton, een econoom aan de universiteit van Essex, boog zich over de groeicijfers van ongeveer 21-jarige mannen uit vijftien Europese landen die tussen de jaren 1870 en 1980 het levenslicht zagen. Het ritme waarin het groeitempo toenam, verschilt afhankelijk van de breedtegraad, maar ligt ruimschoots boven de cijfers die in Afrika, Latijns-Amerika en Azië werden genoteerd, aldus de studie. Die levert geen exacte cijfers over de lengte van de gemiddelde Europeaan.

Wereldoorlogen
In noord-Europa (Denemarken, Finland, Nederland, Noorwegen en Zweden) en in Centraal-Europa (Oostenrijk, België, Duitsland, Groot-Brittannië en Ierland) nam de gemiddelde lengte van mannen sneller toe tijdens de periode waarin beide Wereldoorlogen en de crisis van 1929 vallen, om nadien weer wat in snelheid af te nemen. In het zuiden van Europa (Frankrijk, Italië, Portugal, Griekenland en Spanje) daarentegen werd na WO II een aangehouden versnelling genoteerd.

De jonge Denen bijvoorbeeld zouden per tien jaar 1,83 centimeter groter zijn geworden tussen 1911 en 1955, en sindsdien 1,37 centimeter per decennium. Hun Spaanse leeftijdsgenoten zouden amper 0,79 centimeter per decennium extra zijn gegroeid tussen 1911 en 1955, maar kregen nadien een groeischeut van 2,53 centimeter per tien jaar tussen 1951 en 1980.

Mannen
De studie beperkt zich tot de mannelijke bevolking. De historische gegevens over de lengte van vrouwen zijn meer versnipperd, onder andere omdat voor vrouwen geen dienstplicht bestond, waardoor de lengteregistratie veel minder volledig is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden