'Europese landen moeten meer bijdragen aan NAVO'

De Amerikaanse minister van Defensie Chuck Hagel vindt dat de uitgaven van de Europese NAVO-landen voor de collectieve defensie omhoog moeten. De rol die Moskou speelt in Oekraïne moet het idee begraven dat het einde van de Koude Oorlog blijvende vrede heeft gebracht in Europa, aldus Hagel.

Redactie
De Amerikaanse minister van Defensie Chuck Hagel Beeld afp
De Amerikaanse minister van Defensie Chuck HagelBeeld afp

De minister zei dat vrijdag in een redevoering voor het Woodrow Wilson Center for International Scholars in Washington. Hagel toonde zich tevreden over hoe de Europese bondgenoten op de Russische acties op de Krim en in Oekraïne hebben gereageerd.

'Maar op de lange termijn moeten wij ervan uitgaan dat Rusland het doel, het uithoudingsvermogen en de toewijding van ons bondgenoot op de proef zal stellen.' Hagel noemde dit een 'verhelderend moment' voor een alliantie die gewend begon te raken aan een bevriend Rusland op haar oostflank.

Koude Oorlog
'In de voorbije jaren was een van de grootste obstakels voor investeringen in het bondgenootschap een gevoel dat met het einde van de Koude Oorlog ook een eind was gekomen aan onveiligheid door agressie van natiestaten, in elk geval in Europa', zei Hagel. 'Ruslands acties in Oekraïne slaan die mythe aan diggelen en leiden tot het omarmen van nieuwe realiteiten.'

Hagel verwierp de suggestie dat de Amerikaanse steun voor uitbreiding van de NAVO, die eind jaren negentig begon, debet is aan het recente agressieve optreden van Rusland. Polen en andere landen in Midden- en Oost-Europa die voorheen tot de (Sovjet-)Russische invloedssfeer behoorden maken nu deel uit van de NAVO. 'De NAVO streefde naar partnerschap, niet conflicten met Rusland.'

Veiligheidsbelangen
De VS en haar bondgenoten 'hebben hun best gedaan om Rusland ervan te overtuigen dat onze veiligheidsbelangen samenvielen', ondanks zorgen van Washington over de democratische inborst van Moskou, zei Hagel.
Op een vraag of Hagel Rusland nu als een vijand beschouwt, antwoordde zijn perschef John Kirby dat het aan Rusland is om de aard van de relatie te bepalen, omdat het optreden van Moskou de belangrijkste oorzaak is van de destabilisering van Oost-Oekraïne.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden