Europese industrie trekt aan

De activiteit in de industrie van de eurozone is in december in het sterkste tempo in ruim 2,5 jaar gegroeid. Dat meldt onderzoeksbureau Markit vandaag. De bedrijvigheid in de Nederlandse industrie is in december het sterkst gegroeid sinds april 2011.

redactie
Het grootste containerschip ter wereld, de Mærsk Mc-Kinney Møller, vaart de haven van Rotterdam binnen. Beeld Nederlandse Freelancers
Het grootste containerschip ter wereld, de Mærsk Mc-Kinney Møller, vaart de haven van Rotterdam binnen.Beeld Nederlandse Freelancers

De inkoopmanagersindex voor de industrie van de eurolanden ging vorige maand van 51,6 naar 52,7. Een stand hoger dan 50 wijst op groei, een lagere score duidt op een afname van de activiteit in de industrie.

Voor Nederland werd eerder op de dag een verbetering van de inkoopmanagersindex tot 57 gemeld. Daarmee kwam de groei uit op het hoogste peil sinds april 2011. Volgens de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi) was de groei van de nieuwe orders de sterkste in 32 maanden en namen de exportorders in het hoogste tempo sinds februari 2011 toe.

'De motor achter deze groei is tweeledig: de nog altijd sterke exportcijfers, maar nu ook de verder aantrekkende binnenlandse vraag', aldus Arjan van Weele, hoogleraar Inkoopmanagement aan de TU Eindhoven.

Zuid-Europa
Vooral in Zuid-Europa verbetert het beeld voor de industrie. De graadmeter voor de Spaanse industrie ging vorige maand van 48,6 naar 50,8. Die verbetering was aanzienlijk sterker dan verwacht. Economen voorspelden gemiddeld een toename tot 49,8. Spaanse fabrieken voerden hun productie in december op en ontvingen meer orders dan in november. Het aantal banen in de Spaanse industrie nam echter opnieuw af. De krimp zwakte daarbij wel af tot het laagste niveau in 6 maanden.

De Italiaanse industrie toonde vorige maand de sterkste groei in bijna 3 jaar. De inkoopmanagersindex steeg van 51,4 naar 53,3. Daarbij namen de productie, de nieuwe orders en de werkgelegenheid toe.

Duitsland
Een nieuwe raming bevestigde verder de sterke groei van de Duitse industrie en de achteruitgang in Frankrijk. De graadmeter voor de Duitse industrie verbeterde tot het hoogste niveau in 2,5 jaar (54,3). De productie nam toe in het sterkste tempo sinds mei 2011, waardoor ook de werkgelegenheid in Europa's grootste industrie weer steeg.

De activiteit in de Franse industrie kromp in december in het sterkste tempo in ruim een halfjaar. De werkgelegenheid nam daarbij opnieuw af. Het aantal banen in de Franse industrie gaat al bijna 2 jaar onafgebroken achteruit.

Ook de Britse industrie groeide vorige maand stevig verder, getuige de indexstand van 57,3. De groei was wel iets minder uitbundig dan in november. In die maand kwam de inkoopmanagersindex met 58,1 uit op het hoogste punt in 33 maanden. Het vierde kwartaal van 2013 was het beste kwartaal voor de Britse industrie sinds de eerste 3 maanden van 2011.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden