'Europese Commissie wil antiterreurcentrum'

De Europese Commissie wil de strijd tegen terreur harder aanpakken. Bij de Europese recherchedienst Europol moet een afdeling komen waar informatie wordt uitgewisseld ten aanzien van terroristische dreiging. Ook moeten daar de kenmerken van verdachten worden vastgelegd, bijgewerkt en gedeeld, schrijft de Duitse krant Die Welt. De plannen komen onder meer uit de koker van eurocommissaris Frans Timmermans.

Redactie
Eurocommissaris Frans Timmermans. Beeld epa
Eurocommissaris Frans Timmermans.Beeld epa

Bedoeling is vooral de lidstaten beter te laten samenwerken. 'De Unie kan helpen de samenwerking wat betreft veiligheidsvraagstukken sneller, veiligere en doelgerichter te maken. Daarvoor is wederzijds vertrouwen tussen de lidstaten noodzakelijk', schrijft de commissie in de Europese Agenda voor Veiligheid.

Veiligheidsdiensten in de lidstaten moeten van de Europese Commissie informatie over verdachte personen delen met het antiterreurcentrum. Ook moeten daar terroristische organisaties en netwerken en Europese jihadisten in kaart worden gebracht maar ook verdachte financiële transacties en de wapenhandel.

'Om de toekomstige uitdagingen aan te gaan moeten het delen van informatie, de samenwerking en de ondersteuning versterkt en verbeterd worden.' Daarvoor is wel medewerking nodig, waarschuwt de Commissie. 'De instrumenten van de EU inzake veiligheidsvraagstukken kunnen alleen ten volle benut worden als de nationale veiligheidsdiensten de bestaande middelen ook gebruiken en hun informatie bereidwillig delen.'

Controle

Onder de nieuwe veiligheidsstrategie valt ook een betere controle van de buitengrenzen. De strijd tegen in of uit reizende jihadverdachten moet worden opgevoerd. Een systeem waarmee de kenmerken van dergelijke personen kunnen worden herkend, moet daarom worden opgenomen in de grenscontroles.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden