Europese beurzen weer fors omlaag

De Europese beurzen zijn vanochtend opnieuw hard omlaag gegaan, waarmee de negatieve stemming van vrijdag werd voortgezet. De toenemende bezorgdheid over een mogelijke Griekse wanbetaling en het uitblijven van maatregelen om de schuldencrisis op te lossen zetten de aandelenmarkten onder druk.

© ANP Beeld
© ANP

De AEX-index in Amsterdam dook in het eerste handelsuur 3,2 omlaag tot 267,33 punten. De MidKap-index verloor 2,9 procent tot 452,68 punten. In Frankfurt en Londen zakten de beurzen tot 2,8 procent. In Parijs liep het verlies op tot 4,2 procent door zware koersverliezen voor de Franse banken.

Afgelopen weekend kwamen berichten naar buiten dat Duitsland voorbereidingen treft voor een Griekse wanbetaling. De Duitse overheid zou in dat geval een steunprogramma optuigen voor de banken en verzekeraars die zich geconfronteerd zien met verliezen.
Daarnaast meldde persbureau Reuters dat de Franse banken BNP Paribas, Société Générale en Credit Agricole zich aan het voorbereiden zijn op een kredietafwaardering door kredietbeoordelaar Moody's. Volgens de anonieme bronnen van Reuters kan een afwaardering elk moment plaatsvinden.

Société Générale maakte vandaag bekend voor 4 miljard euro aan activiteiten te verkopen om de balans versterken. Ook wordt er in enkele landen sterk gesneden in het personeel. Het aandeel zakte bijna 10 procent. Concurrenten BNP Paribas en Credit Agricole doken eveneens zo'n 10 procent omlaag.

In Londen gingen de bankaandelen ook omlaag. Volgens de Britse Independent Commission on Banking (ICB) moeten Britse banken hun activiteiten voor consumenten afschermen van risicovollere takken als zakenbankieren. Ook moeten de kapitaalbuffers omhoog. De ICB werd opgericht door de overheid om de mogelijkheden te onderzoeken om belastingbetalers in de toekomst niet opnieuw voor bankcrises op te laten draaien.

In de AEX behoorden de financiële fondsen ING en Aegon met verliezen van bijna 10 en ruim 5 procent ook tot de grootste dalers. In de MidKap zakte bank en verzekeraar SNS Reaal 8 procent.
In de Amsterdamse Small Cap Index stond Swedish Automobile in de schijnwerpers. Het aandeel van het moederbedrijf van Saab sprong 48,5 procent omhoog op berichten dat de Zweedse overheid de autofabrikant toch de helpende hand zal toesteken.

De euro zette de daling voort en was 1,3539 dollar waard tegen 1,3645 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie zakte 2,4 procent tot 85,12 dollar. Brentolie werd 1,9 procent goedkoper tot 110,62 dollar per vat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden