Europese beurzen op hoog niveau

AMSTERDAM - De belangrijkste Europese aandelenmarkten bereikten vrijdag de hoogste niveaus in de afgelopen vier weken.In Amsterdam werd de kar getrokken door de financiële waarden en zwaargewicht Shell. In Frankfurt en Parijs blonk de autosector uit.

De AEX-index van meest verhandelde fondsen sloot op 513,84 punten. Dat betekent een winst van 4,8 punten ofwel 1 procent. De MidKap-index van middelgrote bedrijven steeg 1,4 punten (0,2 procent) tot 726,84 punten.

De DAX-index in Frankfurt won 0,6 procent, mede dankzij koerssprongen van ruim 6 procent van DaimlerChrysler en Volkswagen. De Amerikaanse tak van DaimlerChrysler zou volgens geruchten een overnameprooi zijn voor de Canadese toeleverancier aan de autoindustrie Magna en een niet nader genoemde durfkapitalist. Volkswagen stond in de belangstelling na berichten dat Porsche preferente aandelen in de onderneming zou hebben gekocht. Porsche ontkende dit, maar dat veranderde niets aan de winst voor het aandeel Volkswagen.

De CAC-40 in Parijs steeg, geholpen door flinke winsten voor Peugeot en Renault, 0,7 procent. De FTSE in Londen bleef iets achter met een winst van 0,3 procent.

Amsterdam

In Amsterdam was de grootste winst bij de hoofdfondsen weggelegd voor Ahold. Het supermarktconcern bracht donderdag beter dan verwachte jaarcijfers naar buiten en kreeg vrijdag een opwaardering van de zakenbank Merrill Lynch. De Amerikaanse bank is vooral enthousiast over de doelstelling van Ahold om met de opbrengst van de voorgenomen verkoop van dochter U.S. Foodservice een aandeleninkoop van 3 miljard euro te financieren. Het aandeel ging 3,4 procent omhoog.

ABN Amro profiteerde van mediaberichten over de vermeende interesse van de Amerikaanse bankgigant Citigroup in een overname van de Nederlandse bank. ABN Amro steeg 2,4 procent. Ook Fortis en ING deden het goed met winsten van respectievelijk 1,3 en 0,9 procent. Aegon bleef achter met een verlies van 0,5 procent.

Shell

Oliemaatschappij Shell, het zwaarstwegende fonds in de AEX-index, profiteerde met een winst van 1,3 procent van de stijgende olieprijs. De prijs van een vat ruwe olie steeg 0,7 procent tot 62,14 dollar nadat bekend werd dat Iran een aantal Britse mariniers aanhield in de territoriale wateren rond Irak. Ook de krimpende olievoorraad in de Verenigde Staten droeg bij aan de stijging.

Ook Wolters Kluwer stond in de belangstelling. De uitgever liet weten exclusieve gesprekken te voeren met de Britse durfkapitalist Bridgepoint Capital over de verkoop van zijn onderwijsdivisie. Beleggers beloonden het nieuws met een koerswinst van 1,8 procent.

BinckBank was de sterkste stijger in het middensegment. Een woordvoerder liet weten een samensmelting met de branchegenoot Alex ''geen gekke gedachte'' te vinden. De zegsvrouw reageerde op een bericht in Het Financieele Dagblad over een mogelijke verkoop van Alex door Rabobank. BinckBank won 2,9 procent.

De euro noteerde vrijdag 1,3295 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen op donderdag was dat nog 1,3330 dollar. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden