Europese beurzen lager na banencijfer

AMSTERDAM - De Europese aandelenbeurzen gingen donderdag onderuit na de presentatie van een tegenvallend cijfer over de banenmarkt in de Verenigde Staten. Het nieuws gaf het vertrouwen in de kracht van het economische herstel een knauw.

Het Amerikaanse ministerie van Arbeid maakte om half drie bekend dat vorige week 496.000 Amerikanen voor het eerst een aanvraag indienden voor een werkloosheidsuitkering. Een week eerder waren dat er 473.000. Analisten hadden juist een daling verwacht tot 455.000 aanvragen.

De toonaangevende AEX-index in Amsterdam sloot 1,9 procent lager op 314,85 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen daalde 1,1 procent tot 513,88 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs gingen tot 2 procent terug.

In de buurt

Voordat het Amerikaanse banencijfer naar buiten kwam, bleven de Europese beurzen redelijk in de buurt van de slotstanden op woensdag. De verliezen in de ochtendhandel werden door handelaren toegeschreven aan zorgen over de financiële situatie in een aantal Zuid-Europese landen, met name Griekenland.

Vermogensbeheerder Erik Nugteren van VPV Bankiers weet het vooral aan een naderende nieuwsluwte. ''De meeste bedrijfsresultaten hebben we achter de rug, dus moeten we het de komende weken hebben van macrocijfers. De laatste reeks, met onder meer het gedaalde Duitse ondernemersvertrouwen, is niet zo bemoedigend.''

Roodgekleurde AEX

Aegon had het donderdag wel goed voor elkaar. De verzekeraar leverde ''keurige'' resultaten af, aldus Nugteren. Het bedrijf boekte in het vierde kwartaal een winst van 393 miljoen euro, veel meer dan de 168 miljoen euro waarop analisten in doorsnee rekenden. Dankzij het goede vierde kwartaal schreef het bedrijf ook zwarte cijfers over heel 2009. Aegon won 0,6 procent en was daarmee de grootste stijger in de verder vooral roodgekleurde AEX-index.

Elders in de financiële hoek werden flinke verliezen geleden. Axa, BNP Paribas, Commerzbank en ING leverden tot 6 procent in. De angst bestaat dat banken en verzekeraars flink moeten afschrijven op hun belangen in Griekenland. Duitse banken en verzekeraars hebben de grootste blootstelling aan het land. Zo heeft Commerzbank voor tenminste 3,1 miljard euro aan Griekse staatsobligaties, Hypo Real Estate rond de 10 miljard euro.

Slechte zaken

Ook oliemaatschappijen deden slechte zaken. De prijs van een vat ruwe olie daalde 3,5 procent tot 77,3 dollar. Het Britse BP, het Franse Total en het Brits-Nederlandse Shell daalde tot ruim 3 procent.

De overduidelijke verliezer van de dag was Wessanen. Het MidKap-fonds verloor ruim 13 procent nadat het voedingsmiddelenbedrijf flinke afschrijvingen in het vierde kwartaal bekendmaakte. De aankondiging dat Wessanen overweegt om nieuw kapitaal aan te trekken, viel evenmin in goede aarde.

De euro noteerde 1,3475 dollar, het laagste niveau in een jaar. Bij het slot van de Europese beurzen op woensdag was de euro nog 1,3580 dollar waard. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden