Europese beurzen in de min

AMSTERDAM - De Europese beurzen noteerden aan het eind van de ochtend kleine minnen. Dit kwam door het besluit van de Amerikaanse Federal Reserve om het zogenoemde discontotarief, de rente die het aan banken rekent voor noodleningen, te verhogen van 0,5 tot 0,75 procent.

De verliezen liepen in de loop van de ochtend wel iets terug. ''De markt houdt niet van verrassingen. Daarom was er in eerste instantie een wat overdreven reactie'', aldus handelaar Erik Nugteren van VPV Bankiers. ''Ik denk dat het rentebesluit juist als een positief signaal kan worden geïnterpreteerd. Het betekent dat de markt aan het normaliseren is.''

De Amsterdamse hoofdindex AEX stond tegen het middaguur op een verlies van 0,7 procent op 322,08 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen daalde met 0,3 procent tot 523,87 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt noteerden verliezen van rond de 0,4 procent.

Renteverhoging

De renteverhoging van donderdagavond is de eerste rentewijziging van de Fed sinds december 2008. Door het verhogen van de rente wordt lenen duurder voor banken. Banken zullen de hogere rente waarschijnlijk doorberekenen aan hun klanten.

Het besluit duidt op verbeterde omstandigheden op de financiële markten, waardoor hulp van de centrale bank minder nodig is. Desondanks reageerde de markt negatief. ''Hoewel de Fed donderdag benadrukte dat het besluit consumenten niet zal raken, markeert het heel duidelijk het begin van het einde aan noodhulp om 's werelds grootste economie uit de kredietcrisis te trekken'', aldus een analist in Londen.

Grondstofprijzen

Bankaandelen werden lager gezet. In Londen daalde Lloyds met 1,3 procent. In Amsterdam verloor ING 2,4 procent.

Grondstofprijzen daalden als gevolg van het rentebesluit, vanwege de stijging van de dollar ten opzichte van andere valuta. De olieprijs daalde met 1,3 procent tot 78,07 dollar per vat. Ook andere grondstoffen, zoals goud en koper daalden.

Verliezers

Grondstoffondsen behoorden hierdoor tot de verliezers. Het Franse Total verloor 1,1 procent. In Amsterdam daalde staalconcern ArcelorMittal 1,6 procent. In Londen verloor mijnbouwer Anglo American 3,5 procent, na de publicatie van de jaarcijfers.

Het Zwitserse concern Nestlé won 2,6 procent, na de publicatie van de jaarcijfers. Het levensmiddelenconcern wist de autonome groei op peil te houden en overtrof hiermee verwachtingen van analisten.

Carrefour

De Franse supermarktgigant Carrefour was vrijdag een van de grootste dalers in Parijs met een verlies van 2 procent. Het bedrijf zag zijn winst in crisisjaar 2009 met bijna 70 procent afnemen.

TomTom, dat donderdag de grote winnaar was op het Damrak met een plus van 5,5 procent, was vrijdagochtend de grootste daler in de AEX met een verlies van 3,7 procent. AkzoNobel, donderdag de grootste daler met een min van 7,5 procent, herstelde vrijdag met een plus van 1 procent. Het fonds kreeg een adviesverhoging van Unicredit.

De euro verloor verder terrein en noteerde vrijdagochtend 1,3500 dollar. Donderdag was de Europese munt aan het eind van de Europese handelsdag nog 1,3580 dollar waard. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden