Europese beurzen boeken winst

AMSTERDAM - De Europese effectenbeurzen zijn dinsdag met winst gesloten. Brussels overleg over de aanpak van de Europese overheidstekorten dreef de zorgen over de schuldencrisis naar de achtergrond.

In Amsterdam sloot de AEX-index van de 25 meest verhandelde fondsen 4,43 punten, ofwel 1,4 procent, hoger op precies 331 punten. De MidKap-index won 0,7 procent (3,75 punten) tot 533,31 punten. De belangrijkste graadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs gingen 0,9 tot 2,1 procent omhoog.

De EU-ministers van Financiën waren het er dinsdag over eens dat ze hun huishoudboekjes zo snel mogelijk op orde moeten krijgen. ''Als we niets doen, gaan we failliet'', zei demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager daarover na het beraad met zijn collega's.

In de plus
Beleggers vatten die overeenstemming positief op en zetten vooral financiële fondsen in de plus. De koersen van de grote Franse banken stegen het sterkst. Credit Agricole, BNP Paribas en Société Générale werden 2,5 tot 5 procent meer waard. In Amsterdam wonnen ING en Aegon uiteindelijk respectievelijk 1,9 en 3,8 procent. In Frankfurt werd Deutsche Bank 1,5 procent meer waard.

De koers van de euro sterkte iets aan, tot 1,2370 dollar. Bij het sluiten van de beurzen op maandag was de euro 1,2310 dollar waard. De prijs van een vat ruwe olie steeg met ruim 2 procent tot 71,65 dollar.

Shell
Olieconcern Shell won 0,8 procent. Het concern kreeg op de aandeelhoudersvergadering veel kritische vragen van milieugroepen en andere belanghebbenden over gevoelige kwesties zoals de werkzaamheden in Nigeria en de teerzandprojecten in Canada. Een voorstel om nadere studie naar de voortzetting van die projecten te doen, werd echter met een ruime meerderheid afgewezen.

Philips was met een plus van 3,3 procent een van de grootste winnaars in de AEX. Het elektronicaconcern heeft een partnerschap gesloten met het Russische bedrijf Electron om samen producten voor de Russische zorgmarkt te gaan ontwikkelen en produceren.

Producent van digitale kaarten, AND International, liet het grootste koersverlies zien op het Damrak. Het aandeel verloor bijna 15 procent nadat het in de eerste vier maanden van dit jaar minder omzet had gemaakt. Ook sprak het bedrijf over een ''gering'' verlies. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden