Europese as herbevestigd met nauwere militaire samenwerking

President Emmanuel Macron en bondskanselier Angela Merkel bezegelden dinsdag de Frans-Duitse band met een nieuw verdrag, onder meer gericht op nauwere militaire samenwerking.

→ MET DE FRANSE EN DUITSE MINISTERS VAN BUITENLANDSE ZAKEN ACHTER ZICH TEKENEN EMMANUEL MACRON EN ANGELA MERKEL IN AKEN HET SAMENWERKINGSVERDRAG.Beeld AFP

Frankrijk en Duitsland hebben gisteren een vriendschapsverdrag gesloten. President Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Angela Merkel tekenden het zestien pagina’s tellende Verdrag van Aken symbolisch in de stad van Karel de Grote, wiens keizerrijk ooit grote delen van Frankrijk en Duitsland - en Nederland - omvatte. 

Het bevestigt een vriendschap die ontstond na vele oorlogen, waarvan alleen al in de laatste twee twintig miljoen Duitsers en Fransen het leven lieten.

Wantrouwen

Eurosceptici hekelen het aanhalen van de banden - op Franse sociale media deed het ook door Marine Le Pen uitgedragen verhaal de ronde dat Frankrijk afstand had gedaan van zeggenschap over de grensstreek Elzas-Lotharingen. 

Eurofielen zijn evenmin tevreden en spreken van een opgewarmde prak. Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad, waarschuwt dat het ééntweetje elders in Europa wantrouwen kan wekken. Er is toch al samenwerking in de vorm van lidmaatschap van de Europese Unie?

Merkel en Macron hebben hun grootste ambities moeten matigen, maar hun landen gaan wel militair nauwer samenwerken. Ze willen daarnaast hun buitenlandse politiek beter afstemmen. 

Daarbij gaan de Fransen hun zetel in de VN-veiligheidsraad niet delen met de Duitsers, zoals rondging op Franse sociale media. In het grensgebied komen vooral praktische regelingen voor onder meer ambulancevervoer en grensoverschrijdende arbeidsbemiddeling, ongeveer zoals die nu in de Benelux gelden.

Han ten Broeke, directeur politieke zaken van The Hague Centre for Strategic Studies en oud-Kamerlid voor de VVD, ziet het verdrag als een positieve stap. “Dit haakt in op de geest van De Gaulle en Adenauer, en Merkel en Macron kunnen allebei internationaal succes gebruiken. Maar als je dat soort frames afpelt, zie ik iets veel belangrijkers: Frankrijk en Duitsland kiezen voor een praktische vorm van samenwerking.”

Aandrijfas

Eigenlijk doen de Fransen wat Nederland al lang doet in bilaterale defensieverdragen met onder meer Duitsland, België en Noorwegen, zegt Ten Broeke. “Dat betekent zeker niet dat de Fransen hiermee hun aspiratie voor een meer Europese vorm van integratie opgeven. Integendeel. Maar dit is wel de manier om die tactisch vorm te geven: Fransen en Duitsers doen straks gezamenlijk militaire opleidingen, ze gaan gezamenlijk wapens inkopen, er komt een gezamenlijke aanpak van de militaire missies.”

Berlijn-Parijs blijft de aandrijfas als het gaat om de samenwerking in Europa, aldus Ten Broeke. “Nederland zit in de versnellingsbak, door onder meer onze ervaringen met bilaterale samenwerking. We kunnen onze rol maximaal vervullen door te versnellen of te vertragen.”

Waarom is de noodzaak van meer militaire samenwerking in Europa zo groot? In alle hoofdsteden begrijpt men dat de Amerikanen - en Trump is alleen maar een symptoom van die beweging - langzamerhand Europa aan Europa overlaten, aldus Ten Broeke. “We moeten het zelf gaan doen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden