Europees kandidaat Belliot wil een sterk continent

AMSTERDAM - Oud-wethouder Hannah Belliot (60) heeft gisteren, na een week dubben, de knoop doorgehakt. Zij stelt zich, net als onder anderen Jacques Monasch, kandidaat voor het lijsttrekkerschap van de PvdA voor de Europese verkiezingen.

Waar heeft u zo lang over moeten nadenken?
"Ik was druk. Ik werkte aan een documentaire en ik heb tien nummers geschreven voor een musical. Lang geleden had ik mijn eigen band en misschien wilde ik weer terug naar die tijd. Maar uiteindelijk ben ik een dienstbaar type en heb ik ook wel de ijdelheid dat ik dingen voor elkaar krijg."

Uw kandidatuur wekt her en der nogal verbazing.

"Sommige mensen hebben zich rot gelachen. Maar je moet niet bang zijn. Als ik bang was geweest, was het Stedelijk Museum nooit verbouwd en was er nooit een nieuwe Openbare Bibliotheek gekomen."

Eerder bent u al benaderd voor burgemeestersposten en de functie van commissaris van de Koningin.

"Ja, ze proberen je van alles te slijten, hè. Maar ik ben al burgemeester geweest. Van Zuidoost."

Waarom kiest u wel voor deze baan?

"Ik kan een bijdrage leveren om Nederland in Europa op de kaart te zetten, en vice versa. Natuurlijk, elke kandidaat roept dat hij Europa naar de gewone man gaat brengen. Dat is zeer vanzelfsprekend. De vraag is: hoe leer je de Nederlander Europeaan te worden?"

En, hoe doe je dat?

"Ik heb als wethouder Cultuur het begrip 'emotioneel aandeelhouder' geïntroduceerd. Wij houden nu nog niet genoeg van Europa. We praten wel over Europa, maar altijd negatief. Het is altijd moeilijk gedoe, moeilijk gepraat, het gaat alleen maar over dat Europa geld vreet. Dat is zo destructief."

Wat wilt u met Europa?

"Ik vind bijvoorbeeld dat Turkije bij de Europese Unie moet komen. We hebben die zeventig, tachtig miljoen mensen nodig voor onze eigen markt, om een sterke eenheid te vormen tegen India en China en voor onze veiligheid. Ik weet wel, mensen willen liever achter hun eigen grenzen blijven zitten, in hun eigen landje, maar je moet kijken naar de lange termijn, naar de volgende generatie. We moeten het continent sterker maken."

Heeft u ervaring met Europa?

"Ja hoor. Als stadsdeelvoorzitter van Amsterdam-Zuidoost heb ik destijds voor sociale vernieuwing 25 miljoen gulden los weten te krijgen uit Europa."

Dat u de subsidiepotjes van Brussel weet te vinden, zegt nog niets over uw kennis van Europese politiek.
"Ik wist niets van het stadsdeel toen ik stadsdeelvoorzitter werd, ik wist niets van de stad toen ik wethouder werd. Er is voor alles een begin en een eind."

Wie heeft u eigenlijk gevraagd zich kandidaat te stellen?
"De PvdA. Ik ga geen namen noemen. Dat is niet kies. Niet ethisch."

Uw tegenkandidaat Jacques Monasch denkt dat u bent gevraagd om hem een hak te zetten.
"In de politiek heb je altijd complotdenkers. Ik bemoei me daar niet mee. En bovendien: er zijn nog twee andere heren kandidaat." (VERA SPAANS)

Hannah Belliot onder vuur van de media, 2004. Foto Peter Elenbaas Beeld
Hannah Belliot onder vuur van de media, 2004. Foto Peter Elenbaas
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden