Update

Europees hof verbiedt verplichte kruisbeelden

Kruisbeelden zijn niet meer verplicht. Foto ANP Beeld
Kruisbeelden zijn niet meer verplicht. Foto ANP

ROME - Het Europese Hof van de rechten van de mens stelt een Italiaans-Finse moeder in het gelijk en vindt dat het kruisbeeld niet meer thuis hoort in het schoollokaal. In Italië is het huis te klein. Het Vaticaan wil eerst het vonnis lezen, maar toont zich 'stomverbaasd' en slijpt de messen.

De eerste reactie op 'het kruisverbod' komt van de krant van het ­Vaticaan, de Osservatore Romano, die met enige ironie vaststelt 'dat van alle symbolen die de jeugd waarneemt, nu net dat moet worden getroffen dat het meest een grote Europese traditie vertegenwoordigt'.

De uitspraak van het Europese Hof is in Italië ingeslagen als een bom. De regering-Berlusconi, die tot de buitenechtelijke escapades van de premier een ijzeren band had met het Vaticaan, kondigde meteen aan in beroep te gaan.

''Het kruis is een symbool van onze cultuur; als het in een klaslokaal hangt, betekent dit niet dat je lid van de katholieke kerk moet worden,'' bitste minister van Onderwijs Mariastella Gelmini, lid van de Lega Nord. Minister van Buitenlandse Zaken Franco Frattini, voormalig EU-commissaris, sprak zelfs van 'een nekslag voor Europa'.

Het offensief tegen het kruis op openbare scholen is al jaren gaande in Noord-Italië, dat veruit de meeste immigrantenkinderen telt. Dit irriteert als geen ander de Lega Nord, die nog steeds droomt van een eigen, afgescheiden Noord-Italiaanse staat, waarin niet te veel plaats moet worden ingeruimd voor buitenlanders, en zeker niet voor hun religieuze tradities. Laat staan dat de 'eigen' symbolen moeten verdwijnen.

Pikant is dat de uitspraak van het Europees Hof een antwoord is van een kruistocht die een Italiaanse moeder van Finse origine al jaren voert. Solie Lautsi vroeg tevergeefs aan talloze Italiaanse rechters of de kruisen konden worden verwijderd die in de klaslokalen hangen op de middelbare school van haar twee kinderen, Vittorio da Feltre in Abano Terme, een plaats niet ver van de stad Padua.

Volgens het Europese Hof heeft de vrouw gelijk en 'is de aanwezigheid van een kruis een schending van de vrijheid die de ouders hebben om hun kinderen op te voeden zoals ze zelf willen en ook van de vrijheid van godsdienst zoals de leerlingen die hebben'. Het Hof vindt bovendien dat de Italiaanse regering de vrouw vijfduizend euro moet betalen voor de 'morele schade'.

De Italiaanse politiek, sinds de terugkeer van Berlusconi tot op het bot verdeeld, is relatief eensgezind in de kritiek op de uitspraak. De grootste oppositiepartij DP hekelt vaak de wijze waarop de katholieke kerk zich mengt in de politiek en het openbare leven, maar de nieuwe secretaris, Luigi Bersani, zei dinsdag: ''Ik denk niet dat een oude traditie als het kruis iemand kan beledigen.''

Alleen de kleine, niet meer in het parlement aanwezige communistische partijen waren enthousiast. ''Een lekenstaat moet alle religies respecteren en zich niet identificeren met één in het bijzonder,'' zei partijsecretaris Paolo Ferrero.

De kritische studentenbeweging La Rete vond dat er belangrijker problemen zijn. ''Ons verontrust veel meer het feit dat de regering van godsdienst weer een examenvak wil maken.'' (EELCO VAN DER LINDEN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden