Europarlement stemt in met strengere privacyregels

Een comité van het Europees Parlement heeft maandag ingestemd met strengere privacyregels. Die houden onder andere in dat buitenlandse bedrijven zich aan Europese regels moeten houden als ze gegevens van Europeanen verwerken. Wanneer gegevens worden overgedragen aan een buitenlandse inlichtingendienst, moet een bedrijf daarvoor eerst toestemming vragen.

Gebouwen van de National Security Agency (NSA) in Fort Meade, Maryland. Beeld afp
Gebouwen van de National Security Agency (NSA) in Fort Meade, Maryland.Beeld afp

Bedrijven die zich daar niet aan houden riskeren boetes die kunnen oplopen tot 5 procent van hun jaaromzet. De plannen voor de maatregelen waren er al langer, maar de recente onthullingen van klokkenluider Edward Snowden over de afluisterpraktijken van de Amerikaanse geheime dienst NSA hebben ervoor gezorgd dat de voorgestelde regels verder zijn aangescherpt.

Raad van ministers
Het comité Burgerlijke Vrijheden van het Europees Parlement heeft met de voorstellen ingestemd, nu moet de Raad van Ministers van de EU er nog over in conclaaf. Ook het volledige parlement moet zich nog over de plannen uitspreken. Als de plannen er door komen, is het de eerste keer dat er een stevige nieuwe databeschermingswet komt voor Europa. Nu zijn deze zaken nog per land geregeld en worden overtredingen doorgaans met lage boetes bestraft.

Maandag werd bekend dat de NSA rond de jaarwisseling in één maand tijd 1,8 miljoen telefoongesprekken in Nederland onderschepte.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden