PlusAnalyse

Europarlement screent 27 kandidaat-commissieleden

Spannende dagen in het verschiet voor Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. Keurt het Europees Parlement de benoeming van haar kandidaat-Eurocommissarissen goed?

Rovana Plumb.Beeld FRANCOIS LENOIR/REUTERS

De leden van het Europees Parlement beslissen de komende anderhalve week of zij de 27 beoogde Eurocommissarissen geschikt vinden voor de portefeuille die Von der Leyen hun wil geven. Het wordt de eerste grote beproeving voor Von der Leyen. Het ziet ernaar uit dat lang niet al haar kandidaat-Commissieleden de ballotage gaan overleven.

Twee kandidaten zijn al voor het begin van de screenings ongeschikt bevonden door de juridische commissie van het parlement. Dat is in de geschiedenis van de EU niet eerder voorgekomen. Of het parlement überhaupt nog hoeft te beslissen over de benoeming van de Roemeense ­Rovana Plumb, voor wie Von der ­Leyen de portefeuille Transport voor ogen had, en de Hongaar László ­Trócsányi (beoogd commissaris Uitbreiding), wordt vandaag bekeken.

Vragenvuur

De overige kandidaten – uit elk land van de EU één – worden de komende dagen in elk geval aan een vragenvuur onderworpen door het nieuwe Europese Parlement tijdens drie uur durende screenings. De 27 Eurocommissarissen zijn uiteindelijk voor de komende vijf jaar verantwoordelijk voor het bepalen van het Europese beleid. De parlementariërs mogen nu beoordelen of zij ze wel geschikt achten. Zijn zij ervaren genoeg? Hebben zij geen lijken in de kast? Weten zij ­genoeg van de portefeuille die Von der Leyen voor ogen heeft? Hun ­oordeel vellen de parlementariërs na afloop van elke screening.

De kans lijkt groot dat de Roemeense Plumb een rol in de Europese Commissie op haar buik kan schrijven. Volgens de juridische commissie heeft zij nagelaten twee leningen van in totaal 1 miljoen euro te melden. Vragen over waar dat geld voor bedoeld was, kon Plumb niet volledig naar tevredenheid beantwoorden.

De Hongaarse christendemocraat Trócsányi maakt meer kans om toe te treden tot de Europese Commissie, al zal hij het vermoedelijk met een lichtere portefeuille moeten doen. De negatieve beoordeling van de juridische commissie over Trócsányi heeft te maken met een verdenking van belangenverstrengeling. Het advocatenkantoor van de voormalige minister van Justitie zou jarenlang werk hebben verricht voor de Hongaarse regering.

László Trócsányi.Beeld FRANCOIS LENOIR/REUTERS

Wie ook zeker een pittige screening tegemoet gaan, zijn de Poolse kandidaat Janusz Wojciechowski en de Belg Didier Reynders. Wojciechow­ski, die in aanmerking komt voor de portefeuille Landbouw, ligt onder het vergrootglas van het Europese antifraudebureau voor reisdeclaraties die hij indiende als lid van het Europees Parlement.

Reynders wordt sinds kort achtervolgd door beschuldigingen van corruptie. Hij zou smeergeld hebben aangenomen bij overheidsprojecten, waaronder de bouw van een nieuwe Belgische ambassade in de voormalige kolonie Congo.

Het aantreden van de nieuwe Commissie staat gepland op 1 november. Maar als Von der Leyen gedwongen wordt veel wijzigingen door te voeren, zal het erom spannen of zij die datum wel haalt.

‘Politiek besluit’

Iedere Europese Commissievoorzitter heeft wel een paar van zijn beoogde kandidaten zien sneuvelen. In 2004 werd een stokje gestoken voor de benoeming van de Italiaan Rocco Buttiglione, vanwege homofobe en vrouwonvriendelijke uitspraken. De Bulgaarse kandidaat Rumiana Jeleva werd in 2009 te onervaren bevonden. De Hongaar Tibor Navracsics moest het doen met de portefeuille Sport, toen het parlement de trouwe bondgenoot van de populistische premier Viktor Orbán ongeschikt vond voor de belangrijke Cultuur en Educatieportefeuille.

Dat nu weer de benoeming van een kandidaat van Orbán op losse schroeven staat, heeft er volgens de Hongaarse regering mee te maken dat het oordeel van de juridische commissie politiek gemotiveerd is. Het zou te maken hebben met het harde beleid dat het land voert op het gebied van migratie en niet gebaseerd zijn op een juridische klacht. Trócsányi zelf noemde de actie ‘een politiek besluit dat niet op feiten is gebaseerd’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden