Europa wil schonere korrels in kunstgrasvelden

Europa wil alsnog strengere normen voor het gebruik van rubber korrels in sportvelden. Het gehalte aan mogelijk kankerverwekkende pak's (polycyclische aromatische koolwaterstoffen) moet terug tot onder een absoluut veilige grens.

In Amsterdam was reeds besloten geen nieuwe kunstgrasvelden met de rubberkorrels aan te leggen.Beeld anp

De Europese Commissie kiest daarmee voor zekerheid, zo blijkt uit antwoorden op vragen van het Europese Parlement.

Twee rapporten, van het Nederlandse RIVM en van het Europese agentschap voor chemische stoffen ECHA, waren tamelijk dubbelhartig.

Het RIVM noemde de gezondheidsrisico's vorig jaar 'praktisch verwaarloosbaar' maar adviseerde toch strengere normen, het ECHA stelde eerder dit jaar vast dat er 'weinig reden tot zorg' zou zijn maar sloot tegelijkertijd de kans op kanker niet uit.

Oude autobanden
De gewraakte korrels waarmee Brussel nu wil stoppen zijn veelal gemaakte van gemalen oude autobanden. Aanleiding voor het onderzoek was de maatschappelijke bezorgdheid die ontstond na de televisie-uitzending van Zembla 'Gevaarlijk Spel' in oktober 2016. Daarin luidden experts de noodklok over kunstgras bestrooid met rubberkorrels. Na de uitzending meldden tientallen bezorgde sportclubs, stichtingen en gemeenten zich.

Eén op de drie Nederlandse amateurclubs met kunstgras gaf na de commotie aan uit voorzorg gedeeltelijk of helemaal met voetbal op de velden te stoppen.

Voetbalclubs strooiden het spul tussen hun kunstgras zodat de bal 'natuurlijker' reageert en spelers makkelijker slidings kunnen maken. Maar ook bij andere balsporten zijn de straks verboden korrels al dan niet massaal gebruikt.

Amsterdam
In Amsterdam was in reactie op de televisie-uitzending door wethouder Eric van der Burg van Sport al besloten dat er geen nieuwe kunstgrasvelden met rubberkorrels meer bij komen in de stad.

Op trainingscomplex De Toekomst van Ajax worden vier korrelvelden vervangen, terwijl SDW uit Nieuw-West aankondigde het op kurk te gaan proberen. Amsterdam telt nu nog 78 kunstgrasvelden met rubberkorrels.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden