Europa wil overleg met Rusland over gas

De Europese Unie is bereid tot overleg met Rusland en Oekraïne over het veiligstellen van gasleveranties en -doorvoer. Dat maakte de Europese Commissie in Brussel vandaag bekend.

Gaspijpleidingen aan de grens met Oekraïne. Beeld reuters
Gaspijpleidingen aan de grens met Oekraïne.Beeld reuters

De commissie publiceerde een brief die voorzitter José Manuel Barroso aan Vladimir Poetin heeft geschreven. Dat is een reactie op een brief van de Russische president aan meerdere EU-lidstaten en andere landen, waarin hij voorstelde om ruggespraak te houden over gas.

Rusland exporteert veel gas naar de EU dat grotendeels via pijpleidingen door Oekraïne moet. De spanningen tussen de buurlanden liepen fors op na de Russische annexatie van het Oekraïense schiereiland Krim. Het overleg moet de continuïteit van de gasvoorziening en -doorvoer waarborgen.

Hinder voor gasexport
Poetin stelde onlangs dat de gasexport naar Europa hinder zou kunnen ondervinden door de Oekraïne-crisis. Moskou zegt dat het gas wil blijven leveren, maar het twijfelt of Oekraïne als doorvoerland aan zijn verplichtingen voldoet. Het probleem ligt niet bij Rusland, maar bij Oekraïne, stelt het Kremlin.

De EU vindt dat Rusland de gascontracten moet nakomen. 'De betrouwbaarheid van Rusland als leverancier van gas staat op het spel', benadrukt Barroso. Vooral landen in Oost- en Midden-Europa zullen problemen ondervinden als de aanvoer van gas uit Rusland stokt.

Oekraïne krijgt een maand
Wat betreft Poetin krijg Oekraïne nog een maand de tijd om zijn gasrekeningen aan Rusland te voldoen. Dit zei de president vandaag in een tv-programma, Directe Verbinding, waar hem urenlang vragen zijn voorgelegd.

Oekraïne loopt miljarden euro's achter met de betaling van Russisch gas. Bovendien verdenkt Rusland het buurland ervan gas dat is bestemd voor andere landen, af te tappen uit de pijpleidingen.

Poetin zei dat Oekraïne over een maand vooruit moet gaan betalen. De Russische president zei ook te hopen dat 'westerse partners zoals Duitsland' veel meer gaan doen om de economie van Oekraïne te redden. Het geven van bankgaranties is niet genoeg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden