Europa verdeeld over vlees van kloondieren

Vlees van gekloonde dieren en hun nakomelingen mag niet in de handel komen, vindt het Europees Parlement. Maar de Europese Commissie vreest voor een handelsoorlog met de Verenigde Staten als Europa tot een invoerstop besluit of vermelding van de herkomst verplicht stelt. Vanavond is er overleg tussen parlement en de EU-lidstaten.

Foto: Jorgen Caris Beeld
Foto: Jorgen Caris

Aan de vooravond van cruciaal overleg met de EU-lidstaten is een grote meerderheid in het Europees Parlement stellig: vlees en melk van gekloonde dieren mag niet verkocht worden en dat moet ook gelden voor hun nakomelingen. De parlementariërs willen in nieuwe Europese regels de volksgezondheid en het dierenwelzijn voorrang geven.

Vlees van gekloonde dieren mag nu niet verkocht worden in de EU- lidstaten, dankzij nationale wetgeving. Maar nakomelingen van gekloonde dieren kunnen gemakkelijk op de markt komen, zonder dat ze als zodanig zijn te herkennen. Zo worden in de VS fokstieren gekloond en hun sperma wordt over de hele wereld verhandeld. "Deze handel is nog niet groot, maar ze staat wel aan de poorten van Europa", zegt europarlementariër Bas Eickhout (GroenLinks). Een verbod is volgens hem de beste oplossing. Vermelden van de herkomst is lastig, omdat andere landen die informatie lang niet altijd bijleveren.

Problemen met vlees van gekloonde dieren of hun nakomelingen zijn niet wetenschappelijk aangetoond, maar de europarlementariërs willen geen risico's nemen en denken dat de Europese consument ook geen gekloonde biefstuk lust.

"Dit is niet natuurlijk, zeggen mensen gevoelsmatig", aldus Esther de Lange (CDA). Voormalig SP-lid Kartika Liotard heeft vooral bezwaren tegen de 'wrede dierproeven' die door het klonen blijven bestaan.
Vanavond is een laatste overleg tussen het parlement en de EU-lidstaten. Die zijn onderling verdeeld: de meeste landen zijn voor vrijhandel, maar Oostenrijk en Duitsland verzetten zich tegen kloonvoedsel.

Eurocommissaris De Gucht (handel), die tussen parlement en lidstaten moet bemiddelen, waarschuwt voor een duur handelsconflict met de VS. Regels van de internationale handelsorganisatie WTO verhinderen volgens hem een invoerstop. "Dat is een flauw excuus", zegt europarlementariër Esther de Lange. Volgens haar bieden WTO-regels wel de mogelijkheid om de markt af te schermen. "Van de WTO mag je het milieu en sociale criteria meewegen", zegt Eickhout.

Als het parlement en de lidstaten er vanavond niet uitkomen, moet de Europese Commissie met een nieuw voorstel komen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden