'Europa moet haast maken met aanpak zombiebanken'

Europa moet direct beginnen om 'zombiebanken' die geen kredieten meer verstrekken aan te pakken. Gebeurt dit niet, dan treedt voor Europa een 'Japanscenario' in werking waarbij de economie tien jaar lang niet groeit, voorspelde econoom Bas Jacobs vandaag in Buitenhof.

Cyprioten halen geld van hun rekening bij een pinautomaat. Veel zombiebanken zijn te vinden in de perifere eurolanden, waartoe ook Cyprus behoort.Beeld reuters

Een grote schoonmaak van de Europese bankensector is volgens Jacobs alleen mogelijk met een bankenunie waar een gezamenlijke pot klaarstaat om banken te ondersteunen en de afwikkeling van faillissementen uit te betalen.

"Banken moeten nu hun verliezen openbaren en afschrijven en zich herkapitaliseren'', stelde de hoogleraar Openbare Financiën. "Anders krijg je zombiebanken die niets uitlenen en ontstaat er in Europa een verloren decennium zonder economische groei."

Jacobs schreef afgelopen week al over de zombiebanken die volgens hem 'een groot deel' van het Europese bankwezen beslaan. Ook Willem Buiter, hoofdeconoom van Citigroup, sprak in een interview met het Financieele Dagblad zijn zorgen uit over de levende doden in de bankensector.

"De zombies eten de levende banken", zei Buiter. "De meeste banken zijn zombiebanken. Er is nauwelijks nieuwe kredietverlening aan het bedrijfsleven en de huishoudens. Een zombiebank leent zelfs geen geld meer uit voor goede projecten en dat is op grote schaal nu al het geval."

Jacobs voegt daar aan toe dat nu al een groot deel van de Europese banken afhankelijk is van de ECB. Omdat deze banken met hun verborgen verliezen geen krediet meer verlenen, knijpen ze de economie af.

"Zonder regime om banken af te wikkelen, te saneren of te redden, durven beleggers geen geld te steken in zwakke banken", zegt Jacobs. "Om de kredietverlening in Europa aan de gang te krijgen, moet de bankenunie in no time worden aangepakt.''

Om de bankensector gezond te maken, zijn volgens Buiter enkele duizenden miljarden nodig. "De balans van de bancaire sector in de eurozone is €38.000 miljard. Ik denk dat het om een bedrag tussen €1000 miljard en €3000 miljard gaat om die banken te ontzombiën en weer tot financieringsmotor van de reële economie te maken," zei hij in het FD.

In navolging van onder meer het IMF en het CPB stelt Jacobs dat de overheid het rustig aan moet doen met bezuinigingen. "We moeten niet met het bezuinigingstempo van een Zuid-Europees land aan de gang gaan. De werkloosheid explodeert, het aantal faillissementen ligt op recordniveau, de overheid moet nu pas op de plaats maken.''

Met de aanpak van de huizenmarkt en de verhoging van de pensioenleeftijd heeft de regering volgens de hoogleraar van de Erasmus Universiteit belangrijke stappen gezet. Er is echter geen beleid om de economie op korte termijn te ondersteunen, stelde hij. "De stand van de economie is meer dan de stand van het huishoudboekje van de overheid. Het gaat heel slecht in de private sector van Nederland en de overheid is daarbij het blok aan het been, dat met bezuinigingen de economie afknijpt.''

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden