Column

Europa is op bedrog gebaseerd

Theodor Holman

Het gaat nu dus elke dag over de Europese verkiezingen. Ik hoor en zie debatten, ik lees interviews, ik bekijk websites - en vraag me voortdurend af: ben ik al wat wijzer?

Het is zoals mijn goede vader zei: 'De vraag stellen is hem beantwoorden.'

Ik zal vertellen wat ik nog steeds niet begrijp.

Waarom mag ik alleen maar op Nederlandse kandidaten stemmen? Dat is bij het Songfestival toch ook niet zo? Ik bedoel: er zijn tientallen liedjes en iedereen hoort die en mag stemmen, en het liedje dat de meeste mensen het beste vinden, wint.

Dan kan een liedje zijn dat niet mijn voorkeur heeft, maar dat doet er niet toe. Bij verkiezingen gaat het er toch om dat de beste wint? Waarom zijn er anders die debatten? Iedereen wil, als marktkoopman of -vrouw, zijn waren aanprijzen, de waren die hij het beste vindt.

Er zijn ook debatten in België, in Frankrijk, in Duitsland, in 28 andere landen. Maar hoe kan ik een integere stem uitbrengen? Blijkbaar moet ik de conclusie trekken dat de beste niet hoeft te winnen. Dus als ik stem, word ik gedwongen iets slechts te stemmen.

Voorbeeld: ik zou graag op die leuke Engelsman stemmen, die Nigel Farage. Dat mag niet. Ik heb de keus tussen corpsbal Hans van Baalen en de laatste Europese PvdA-kandidaat die niet met declaraties heeft geknoeid, plus nog wat mensen die ik helemaal niet ken.

Ik snap dat elk land alleen eigen kandidaten mag afvaardigen. Nederland stuurt ook geen Roemeense zangeres naar het Songfestival, Van Gaal mag geen talentvolle Kameroenees in het Nederlands elftal opstellen. Daar gaat het namelijk om de competitie tussen landen, en elk land moet het doen met het talent dat het heeft.

Maar Europa gaat toch over samenwerking en toch niet over competitie? Het maakt toch niet uit hoeveel Nederlanders of Fransen er in het Europees Parlement zitten? Die stemmen toch niet op basis van landsbelang, maar op basis van ons aller Europese belang?

Als dat zo is, moeten we op iedereen kunnen stemmen. Dat we alleen eigen kandidaten mogen kiezen, bewijst dat Europa op bedrog is gebaseerd. We willen helemaal niet dat mensen uit andere landen het bij ons voor het zeggen krijgen.

Behalve Máxima.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden