Europa geschokt over Noorwegen; Europol biedt hulp aan

In Europa en ook in de rest van de wereld is geschokt gereageerd op de aanslagen in Noorwegen. Er gaan stemmen op om in het verweer te komen tegen de extreemrechtse intolerantie die waarschijnlijk ten grondslag lag aan de aanslagen.

ANP
De zweedse premier Frederik Reinfeldt. Beeld
De zweedse premier Frederik Reinfeldt.

Hoewel nog niet precies duidelijk is wat de dader dreef 'wordt gezegd dat haat het motief was', aldus de Duitse bondskanselier Angela Merkel. 'Haat tegen anderen, haat tegen hen die er anders uitzien, tegen mensen van wie men denkt dat het buitenlanders zijn - die haat is onze gezamenlijke vijand. Een ieder die in vrijheid, respect en een vreedzame samenleving gelooft, moet in het verweer komen tegen deze haat.'

De Zweedse premier Fedrik Reinfeldt zei dat de Noorse maatschappij voor een grote taak staat. 'We moeten gezamenlijk een vuist maken en laten zien wat belangrijk is: elkaar respecteren, voor elkaar te zorgen, opkomen voor democratie, openheid en respect tonen voor iedereen, niet als laatste voor jonge mensen die ervoor hebben gekozen politiek actief te zijn.'

Paus Benedictus XVI zei in een condoleancebericht aan de Noorse koning Harald 'zeer triest' te zijn vanwege het grote verlies van levens veroorzaakt door 'onnodig geweld'. Ook de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft de aanslagen scherp veroordeeld.

Europol
De Europese politieorganisatie Europol stelt een groep van zo'n vijftig deskundigen samen die kan helpen bij het onderzoek naar niet-islamitische terreurdreigingen in Scandinavië. Dat heeft de organisatie gisteren laten weten.

Het in Den Haag gevestigde Europol hoopt Noorwegen en ook Denemarken, Finland en Zweden de komende weken te kunnen helpen bij het vaststellen van de mate van terreurdreiging. Noorwegen heeft nog niet om assistentie gevraagd, maar Europol staat klaar om te helpen, zei Soren Pedersen van Europol. 'Er bestaat geen twijfel over dat de dreiging van islamitische terreur nog bestaat, maar er zijn tekenen dat extreemrechtse bewegingen professioneler en agressiever worden en daardoor meer mensen aantrekken.' De deskundigen kunnen in de toekomst ook in andere landen worden ingezet, aldus Pedersen.

De 32-jarige dader van de twee aanslagen in Noorwegen, een blonde man met blauwe ogen, had waarschijnlijk een politiek motief voor zijn daad. Van 1999 tot 2004 was hij lid van de jongerenafdeling van de recht-populistische Voortgangspartij. Ook plaatste hij op internet geregeld anti-islamitische reacties op christenfundamentalistische websites.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden