Eurogroep accepteert Griekse hervormingsplannen

Een nieuwe financiële crisis in Griekenland is voorlopig afgewend. Vanmiddag stemden de eurolanden unaniem in met een lange lijst hervormingen en bezuinigingen die de Griekse minister van Financiën Varoufakis op de valreep had ingediend. Dat maakt de weg vrij voor de Tweede Kamer en andere parlementen om de bestaande noodkredieten voor Athene tot 1 juli te verlengen.

Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem (L) vandaag in het Europees Parlement. Beeld anp

De lijst met maatregelen van Varoufakis is een eerste aanzet, voor eind april moet Athene de voorstellen uitwerken en van bedragen (kosten/baten) voorzien. Pas als de trojka - Europese Commissie, ECB, IMF - die eindlijst accepteert, kan het resterende krediet (circa 7 miljard euro) naar Athene worden overgemaakt. IMF-directeur Lagarde bekritiseerde eerder de vaagheid van de ingediende plannen.

Varoufakis gaat diep door de knieën met zijn hervormingslijst. De verkiezingsbelofte de verkoop van staatsbedrijven (ingezet door de vorige regering) terug te draaien, is verdwenen. Privatiseringen die nog op de rol staan, worden opnieuw bezien. Over het weer aannemen van ontslagen ambtenaren rept Varoufakis met geen woord en de beloofde verhoging van het minimumloon wordt gefaseerd ingevoerd, in overleg de geldschieters, en het mag de arbeidsmarkt niet verstoren.

Athene zegt verder de belasting- en BTW-fraude hard aan te pakken. Ze wil een 'nieuwe cultuur' creëren waarin belasting betalen een gewone zaak wordt, ook voor de rijken. De Griekse belastingdienst moet daartoe worden gereorganiseerd, een taak waar de vorige regering mee was begonnen. Het mes gaat in de grote hoeveelheid 'uitzonderingen' om geen belasting of BTW te hoeven betalen.

Grondige renovatie

De belastingdienst werkt met oude systemen, of met papier, en de corruptie is ingebakken. Lees hier de analyse van Yvonne Hofs waarom de Griekse staat een totale renovatie behoeft.

De Griekse beloften op een rij

Een betere aanpak van belastingontduiking en corruptie, maar de lonen gaan niet omlaag. Lees hier de belangrijkste beloften van de Griekse regering.

Strikt toezicht

Varoufakis belooft verder strikt toezicht op zowel de inkomsten als uitgaven van de Griekse staat. Alle niet loon- en pensioengebonden uitgaven worden tegen het licht gehouden, op zoek naar bezuinigingen. Extraatjes voor ambtenaren worden geschrapt en zoals premier Tsipras eerder aankondigde daalt het aantal ministeries van zestien naar tien. Ook de vergoedingen en dienstauto's van de bewindslieden worden versoberd.

Verder streeft Varoufakis naar een efficiënter ambtenarenapparaat en een modernisering van justitie. Ook wil hij de rommelkredieten bij de banken aanpakken, maar dat mag niet tot huisuitzettingen leiden van mensen met lage inkomens.

Het IMF gaat, net als de ECB, akkoord met de lijst al 'startpunt' voor verdere onderhandelingen. In een brief aan Eurogroepvoorzitter Dijsselbloem hekelde Lagarde echter het gebrek aan 'heldere garanties' dat de Griekse beloften ook worden uitgevoerd. Ook verschillende ministers van Financiën uitten die zorg. Dijsselbloem zei na afloop van de Eurogroepvergadering dat het pakket voldoende serieus is om de onderhandelingen voor 1 juli af te ronden.

Een substantiële hervormingslijst was afgelopen vrijdag een harde voorwaarde voor de geldschieters om überhaupt over verlenging van de Griekse noodkredieten te praten. Athene wil de nu verkregen financiële adempauze gebruiken om een nieuw contract met zijn geldschieters op te stellen. Daarin wil Griekenland meer ruimte voor groei en investeringen alsook gedeeltelijke kwijtschelding van de 240 miljard euro die de eurolanden en het IMF geleend hebben. Dijsselbloem verwacht dat dit moeilijke gesprekken zullen worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden