Update

Eurocommissaris denkt aan EU-belasting

Europees commisssaris Janusz Lewandowski van Begroting. ANP Beeld
Europees commisssaris Janusz Lewandowski van Begroting. ANP

BRUSSEL - Europees commissaris Janusz Lewandowski (Begroting) overweegt de invoering van EU-belastingen. De bijdragen die de lidstaten nu jaarlijks aan Brussel moeten overmaken, kunnen dan omlaag. Lewandowski heeft dat maandag gezegd tegen de zakenkrant Financial Times Deutschland.

Lewandowski wil zijn plannen in september presenteren, als de Europese Commissie zich over de meerjarenbegroting buigt. Hij verwacht steun van de lidstaten. ''Ik hoor uit verschillende hoofdsteden, waaronder belangrijke zoals Berlijn, dat ze hun EU-bijdrage willen verlagen'', zegt de Poolse eurocommissaris. Bijna alle Europese landen zijn bezig met forse bezuinigingen omdat hun begrotingstekort te hoog is opgelopen door de financiële crisis.

Op dit moment wordt 75 procent van het EU-budget van circa 140 miljard euro gefinancierd door afdrachten van de lidstaten. De rest komt uit zogeheten eigen middelen van de EU, zoals een deel van de btw-opbrengst.

Belastingheffing door de EU zou mogelijk zijn door bijvoorbeeld heffingen op financiële transacties of vliegreizen, denkt Lewandowski. Voorstellen om banken te laten meebetalen voor de kosten van de crisis zijn al eerder ontwikkeld, maar de meeste lidstaten willen dat de opbrengst naar hun eigen schatkist gaat en niet naar de EU-begroting. Lewandowski laat voor het spekken van de EU-begroting zijn oog ook vallen op de voorziene opbrengsten van de veiling van CO2-emissierechten.

VVD-Europarlementariër Hans van Baalen ziet helemaal niets in het voorstel van Lewandowski. ''Belastingheffing is een zaak van de lidstaten, dat moet zo blijven'', zegt hij. Het idee van de eurocommissaris dat het heffen van EU-belasting gepaard kan gaan met lagere afdrachten van de lidstaten aan Brussel, spreekt Van Baalen niet aan. ''De burger wordt er echt niet beter van'', vreest hij.

Ook Derk Jan Eppink, een Nederlander die voor een Belgisch partij in het Europees Parlement zit, wijst het plan voor het introduceren van EU-belastingen als ''onnodig en cotraproductief'' af. Eppink werkt aan een burgerinitiatief tegen Europese belastingheffing.

Het ministerie van Financiën in Den Haag kon maandagmiddag nog niet reageren op de uitspraken van Lewandowski. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden