Eurlings

Wat is dat toch een prachtige uitdrukking: de publieke zaak dienen. Als je dat toch mag doen! Nou, dan ben je een goed mens, hoor. Laten we eerlijk zijn: bestaat er iets mooiers dan de publieke zaak dienen?

Jawel: het beroep uitoefenen dat je toegeworpen krijgt nadat je de publieke zaak hebt gediend. Eitje Eurlings was zo met de publieke zaak bezig, dat hij nu naar de KLM gaat om veel centjes te verdienen.

''Maar ja, je kunt er niets van zeggen, want hij heeft jaren de publieke zaak gediend!''
Hoezo? Zouden Bos, Balkenende en Eurlings ooit in het echte leven meer hebben verdiend dan een Tweede Kamer-salaris?

Wouter Bos - aardige knul, leuk horloge - was toch echt blijven steken in het Shell-middle management als hij geen minister was geworden.

En Balkenende was niet hoger geklommen dan professor aan de VU, en dat was eigenlijk al te hoog. Maar ja, hij beoefende dan ook geen wetenschap, hij was professor in de christelijke politiek.

En Eurlings? Laten we wel wezen, eitje Eurlings was toch echt niet verder gekomen dan regiodirecteur van de Rabobank in Valkenburg.

De publieke zaak die zij dienden, was het goedbetaalde pluchen opstapje voor een schitterende maatschappelijke carrière. Ik herinner me nog Wim Kok, die zei: ''Schandelijk, zo veel er wordt verdiend door de commissarissen in grote bedrijven.'' Kok had op enig moment de meeste commissariaten van Nederland! En herinnert u zich die sympathieke vakbondsman Lodewijk de Waal? Nou, die zit ook als commissaris bij een bank en keurt de bonussen goed.

En dan zie ik zo'n gezellige Jan Kees de Jager voorthobbelen. ''Een echte ondernemer hoor!'' juichen ze bij het CDA.

Ja, van een automatiseringsbedrijfje dat met slim boekhouden - verboden was het niet, maar de directie zal er voortaan echt heus goed op letten dat er niets gebeurt wat niet mag - een winstje wist te laten zien.

Tevreden schudt hij de vuile handen in de grote wereld waar hij de publieke zaak dient.

Wat zal hij straks doen als hij geen minister meer is? Ik vermoed tien keer de balkenendenorm, minstens - hij is tenslotte ondernemer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden