Eurlings voor optuigen navigatiesystemen

DEN HAAG - Navigatiesystemen in de auto zouden moeten worden opgetuigd met informatie over verkeersveiligheid.Verkeersminister Camiel Eurlings bleek het donderdag in de Tweede Kamer eens met GroenLinks om daar harde afspraken over te maken met aanbieders als TomTom.

Vrachtwagenchauffeurs worden nog vaak door dorpskernen geleid bij gebrek aan een 'vrachtwagen-TomTom', stelde GroenLinkser Wijnand Duyvendak. In Brabant lopen al proeven die automobilisten waarschuwen als ze een school passeren.

Volgens Eurlings zouden navigatiesystemen ook nog meer informatie over files kunnen bevatten, zoals de verwachte vertraging. Maar ook informatie over wegwerkzaamheden en beschikbare parkeerplaatsen om onnodig rondrijden te voorkomen, zou van pas komen.

De minister heeft 200 miljoen euro beschikbaar voor maatregelen tegen de filedruk, die vanaf 2009 kunnen worden uitgevoerd. Vóór Prinsjesdag zal hij ze presenteren. Een werkgroep onder leiding van oud-FNV-voorzitter Lodewijk de Waal bereidt voorstellen voor. Doel is het aantal auto's in de spits met 5 procent te verminderen.

Een van die plannen draait om een verhuisbonus. Met een fors hogere vergoeding voor verhuiskosten door de werkgever zou nieuw personeel eerder geneigd zijn dichter bij het werk te gaan wonen.

Werkgevers zouden vijf jaar lang maandelijks een bonus moeten uitbetalen, oplopend tot maximaal 24.000 euro. Jaarlijks zou dit 1,5 miljoen kilometers aan autoverkeer kunnen besparen. Eurlings beloofde de PvdA, die hem erop aansprak, dat deze studie van Deloitte aan De Waal zal worden voorgelegd.

De minister wil verder op panelen boven de snelweg de reistijdverwachting zetten in plaats van filelengte. De reiziger kan dan zelf een routekeuze maken omdat hij beter weet hoe lang hij onderweg is. Eerder al is 50 miljoen gestoken in 'benuttingsmaatregelen' op knelpunten, zoals het installeren van camera's zodat incidenten sneller verholpen kunnen worden. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden