Update

Eurlings volgt Willem-Alexander op als IOC-lid

Camiel Eurlings is dinsdag in Buenos Aires benoemd tot lid van het Internationaal Olympisch Comité. Het 125e congres van het IOC bekrachtigde de voordracht van het uitvoerend comité.

Camiel Eurlings met koning Willem-Alexander eerder deze week in Buenos Aires. Beeld epa
Camiel Eurlings met koning Willem-Alexander eerder deze week in Buenos Aires.Beeld epa

Oud-minister en KLM-topman Eurlings (39) treedt daarmee in de voetsporen van onder anderen koning Willem-Alexander en Anton Geesink. In de olympische beweging zijn vanaf 1898 vrijwel zonder tussenpozen Nederlanders als IOC-lid aanwezig geweest.

Eurlings is de 11e Nederlander die deze functie bekleedt. 'Ik ben er trots op dat ik nu onderdeel ben geworden van de wereldwijde olympische beweging. Net als de sport in Nederland wil het IOC de wereld met sport een stukje beter maken. Ik voel me daar erg bij thuis, wil me daar graag voor inzetten en ben er van overtuigd dat sport inderdaad die kracht heeft', liet Eurlings via sportkoepel NOC*NSF weten.

Ook NOC*NSF-voorzitter André Bolhuis reageerde: 'We zijn zeer ingenomen met het feit dat we weer een Nederlands IOC-lid hebben. We zijn koning Willem-Alexander zeer dankbaar voor al het werk dat hij in het belang van de Nederlandse sport in het IOC heeft verricht. Camiel Eurlings is een goede opvolger voor deze belangrijke taak die hij ongetwijfeld met grote inzet en succesvol zal uitvoeren.'

In totaal werden negen nieuwe IOC-leden benoemd. De Rus Aleksandr Sjoekov, voorzitter van het Russisch olympisch comité, en de Amerikaan Larry Probst, topman van het Amerikaanse olympisch comité, zijn daarbij de sportbestuurlijke 'hotshots'.

De Zweed Stefan Holm, winnaar van het goud bij het hoogspringen in Athene 2004, en de Keniaanse oud-atleet Paul Tergat, tweevoudig winnaar van olympisch goud op de 10.000 meter, zijn voormalig topsporters. Naast Eurlings werden ook de Roemeen Octavian Morariu, de Braziliaan Bernard Rajzman, de Filipijn Mikaela Maria Antonia Cojuangco-Jaworski en de Ethiopiër Dagmawit Girmay Berhane benoemd.

Op basis van hun leeftijd nemen aan het einde van dit jaar de Senegalees Lamine Diack, de voorzitter van de internationale atletiekfederatie IAAF, en de Australiër Kevan Gosper afscheid als IOC-lid. Willem-Alexander trad af als IOC-lid omdat hij koning is geworden.

Camiel Eurlings. Beeld ANP
Camiel Eurlings.Beeld ANP

Eurlings 11de Nederlands IOC-lid
Camiel Eurlings is de 11e Nederlander die lid is van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). De voormalig minister, tegenwoordig president-directeur van KLM, werd dinsdag officieel benoemd. Zijn voorgangers zijn:

1. Baron FWCH van Tuijll van Serooskerken (1898-1924).
2. Baron Alphert Schimmelpenninck van der Oye (1925-1943).
3. Pieter Wilhelmus Scharroo (1924-1957).
4. Charles Ferdinand Pahud de Mortanges (1946-1964).
5. Jonkheer Herman Adriaan van Karnebeek (1964-1977).

6. Kees Kerdel (1977-1986).
7. Els van Breda Vriesman (2001-2008).
8. Hein Verbruggen (1996-2008).
9. Anton Geesink (1987-2010).
10. Willem-Alexander (1998-2013)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden