Eurlings tikt Amsterdam op de vingers

Transport en Logistiek Nederland en verladersorganisatie EVO hadden geklaagd dat de milieu-eisen aan motoren in vrachtwagens in Amsterdam strenger zijn dan voor die in stadsbussen. Beeld
Transport en Logistiek Nederland en verladersorganisatie EVO hadden geklaagd dat de milieu-eisen aan motoren in vrachtwagens in Amsterdam strenger zijn dan voor die in stadsbussen.

AMSTERDAM - Het kan niet zo zijn dat de gemeente Amsterdam wat uitstooteisen betreft strenger is voor vrachtwagens dan voor de eigen stadsbussen. Dat heeft minister Camiel Eurlings van Verkeer woensdag gezegd in antwoord op Kamervragen hierover.

Transport en Logistiek Nederland en verladersorganisatie EVO hadden geklaagd dat de milieu-eisen aan motoren in vrachtwagens strenger zijn dan voor die in stadsbussen. CDA en VVD vinden dat die regels snel moeten worden rechtgetrokken.

Daarmee is Eurlings het eens. ''Gelijke monniken, gelijke kappen'', aldus de bewindsman. ''Het kan niet zo zijn dat je van marktpartijen meer vraagt dan van jezelf.'' Eurlings zei dat ook de Amsterdamse milieuwethouder Marijke Vos (GroenLinks) vindt dat er niet met twee maten mag worden gemeten. De minister ziet hierop toe, beloofde hij.

Vos liet woensdag in een reactie weten het volledig met de minister eens te zijn en voorstander te zijn van gelijke regels voor bussen en vrachtwagens. ''Bij ons is het de stadsregio die het programma van eisen voor bussen opstelt. Amsterdam heeft zich als een van de partijen binnen de Stadsregio ingezet voor schonere bussen en scherpere normen, maar dat is helaas niet overgenomen'', aldus Vos. ''Ik roep de minister op om mij een handje te helpen. Laat de landelijke overheid normen vaststellen voor schonere bussen, dat maakt het een stuk gemakkelijker.''

Het Amsterdamse vervoersbedrijf GVB heeft vorig jaar al wel een begin gemaakt met de aankoop van vijftig stadsbussen van het schoonste type, aldus Vos. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden