Update

Eurlings stapt na verkiezingen uit politiek

Minister Camiel Eurlings. ANP Beeld
Minister Camiel Eurlings. ANP

DEN HAAG - CDA-minister Camiel Eurlings (Verkeer) verlaat de actieve politiek. Hij stelt zich niet beschikbaar voor de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen van 9 juni. Ook is hij niet beschikbaar voor een post in een nieuw kabinet.

Eurlings heeft dat donderdag aan partijvoorzitter Peter van Heeswijk en aan CDA-leider Jan Peter Balkenende laten weten.

In een verklaring stelt Eurlings: ''Het is geen makkelijke afweging geweest. Mijn halve leven heeft in het teken gestaan van de politiek en het bestuur. Met hart en ziel heb ik mij ingezet. Vooral in de laatste jaren als minister van Verkeer en Waterstaat is het een grote eer geweest om zo veel mooie dingen te doen voor Nederland. In de komende periode komt de nadruk meer op mijn privéleven te liggen. Die keuze heb ik samen met mijn vriendin genomen. Die keuze maak ik vol overtuiging.''

Enorm jammer

In de verklaring van het CDA stelt partijvoorzitter Peter van Heeswijk dat hij het ''enorm jammer'' vindt dat Eurlings de actieve politiek verlaat. ''De afgelopen maanden heeft Camiel zowel publiekelijk als tegen mijzelf verklaard de politiek te willen verlaten om meer privéleven te kunnen hebben. Ik heb er respect voor dat iemand in deze fase van zijn leven een andere keuze maakt. CDA'ers erkennen natuurlijk het belang van familie en gezin.'' Eurlings wil zich blijven inspannen voor het CDA, maar ''op andere manieren''.

De 36-jarige Eurlings werd in Den Haag gezien als de belangrijkste kroonprins bij het CDA en als toekomstig premierskandidaat. Eurlings heeft ondanks zijn jonge leeftijd al een lange politieke carrière achter de rug. Al op zijn twintigste was hij gemeenteraadslid in het Limburgse Valkenburg aan de Geul. In 1998 werd hij Tweede Kamerlid. Zes jaar later werd hij aanvoerder van de CDA'ers in het Europees Parlement waar hij al snel prestigieuze posten kreeg als rapporteur voor Turkije binnensleepte.

In februari 2007 kwam hij terug naar Den Haag om minister van Verkeer en Waterstaat te worden. Zijn belangrijkste project daar was de kilometerheffing, na de val van het kabinet inmiddels 'controversieel' verklaard in de Kamer. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden