Eurlings onderzoekt vrachtpont bij Hollandse Brug

DEN HAAG - Verkeersminister Camiel Eurlings onderzoekt het gebruiken van een pont voor beperkt vrachtverkeer bij de Hollandse Brug over het Gooimeer.Dat heeft hij dinsdag de Tweede Kamer laten weten. De brug op de A6, onderdeel op het drukke traject tussen Amsterdam en Almere, is momenteel om veiligheidsredenen afgesloten tot volgend voorjaar.

Vrachtverkeer mag niet over de brug rijden na de ontdekking van gaten in de weg, wat leidde tot protesten uit het bedrijfsleven. Het gaat om slijtage. Daarom wordt het wegdek vernieuwd. In augustus beginnen de wegwerkzaamheden.

Volgens Eurlings zijn alternatieven voor het vrachtverkeer afgevallen zoals een tijdelijke brug naast de Hollandse Brug en het aanbrengen van een ''kunststof'' dek over het huidige wegdek. Hij wijst op de kosten en de bouwtijd in verhouding tot de relatief korte duur dat de maatregel effectief is.

Ontheffing voor lichtere vrachtwagens zou te veel gedoe geven met de controle. De naleving van het huidige verbod is bovendien ''buitengewoon groot''.

Een pont is nog wel een optie. Vooral voor bedrijven die lokaal werken, kan dit een verlichting betekenen. Verladersorganisatie EVO klaagde erover dat voor sommige bedrijven in de buurt van de Hollandse Brug die moeten omrijden, de schade erg groot kan worden en zelfs faillissement dreigt.

Een plan van de provincie Flevoland en de gemeente Almere om de Hollandse Brug aan de uiteinden vijf meter te verbreden, biedt geen soelaas. Het plan is volgens Eurlings technisch niet uitvoerbaar op de korte termijn, niet voor de werkzaamheden, maar ook niet tijdens dat werk. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden