Eurlings dreigt met HSL-claim van 200 miljoen

Minister Camiel Eurlings (derde van rechts) tijdens de officiele openingshandeling van de NS Hi-speed trein op Amsterdam Centraal. Archieffoto ANP Beeld
Minister Camiel Eurlings (derde van rechts) tijdens de officiele openingshandeling van de NS Hi-speed trein op Amsterdam Centraal. Archieffoto ANP

DEN HAAG - Verkeersminister Camiel Eurlings dreigt de Belgen met een schadeclaim van 200 miljoen euro omdat zij de afspraak niet nakomen om een hogesnelheidstrein aan te kopen en te laten rijden. Met dat treinstel zouden Den Haag en Breda een aansluiting krijgen op de hogesnelheidslijn HSL-Zuid die Amsterdam met Parijs verbindt.

Hij kondigde dit gisteren aan in de Tweede Kamer, waar Eurlings aan de tand werd gevoeld over de zaak. Het saillante is dat de afspraak met België over de HSL-Zuid in 2005 is gemaakt, tegelijkertijd met een akkoord over de uitdieping van de Westerschelde.

De Kamer wond zich er behoorlijk over op. Ineke van Gent (GroenLinks) kwam terug op de zaak over de Westerschelde. Toen was Nederland de gebeten hond vanwege het stilleggen van de voor de Antwerpse haven belangrijke verdieping van de zeearm. De diplomatieke storm ging liggen na het besluit van het kabinet van een maand geleden om de Zeeuwse Hedwigepolder alsnog onder water te zetten, bij wijze van natuurherstel.

CDA-Kamerlid Ger Koopmans schermde al met een boycot van Belgische frites, zoals destijds Vlaamse parlementariërs dreigden de Zeeuwse mosselen in de ban te doen. Volgens de minister krijgen de Belgen tot begin december de tijd. Charlie Aptroot (VVD) vond dat niet ver genoeg gaan. Wat hem betreft gaat er nog deze week een stevige brief uit met 'een joekel van een claim'.

Eurlings beloofde daarop de zaak opnieuw aan te kaarten, zoals hij in het verleden 'al zo vaak had gedaan'. Hij gaf wel aan dat een schadeclaim pas daadwerkelijk zal worden ingediend tegen de Belgen 'na rijp beraad in het kabinet', omdat zo'n stap niet prettig is voor de verhoudingen en hij die graag goed houdt. (HET PAROOL)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden