Plus

Euforie bij politie en justitie na vonnis Naoufal F.

Officieren van justitie, rechercheurs en andere sleutelfiguren in de opsporingsdiensten waren met een forse delegatie naar de Amsterdamse rechtbank gekomen voor het resultaat van De Lakmoesproef.

Paul Vugts
Naoufal F. 37) werd veroordeeld tot 18 jaar cel voor het van afstand aansturen van de mislukte moordaanslag op crimineel Peter 'Pjotr' R. in Diemen. Beeld anp
Naoufal F. 37) werd veroordeeld tot 18 jaar cel voor het van afstand aansturen van de mislukte moordaanslag op crimineel Peter 'Pjotr' R. in Diemen.Beeld anp

Eenmaal buiten de rechtszaal deden ze geen enkele moeite hun euforie te verhullen. Ze hadden daar ook geen reden toe.

In het vonnis waarin de beruchte Amsterdamse crimineel Naoufal 'Noffel' F. (37) net 18 jaar cel had gekregen voor met name het aansturen van de mislukte moordaanslag op crimineel Peter R. eind 2015 in Diemen, had de rechtbank voor het eerst óók een ander cruciaal oordeel geveld.

Justitie mag in onderzoeken naar zware misdrijven via de speciaal ontwikkelde methode putten uit de enorme schat aan data die is gevonden in Canadese computerservers. Die gebruikten héél veel Nederlandse criminelen voor hun versleutelde emailverkeer.

Aard van berichten
Het gaat niet alleen om de omvang van de berg data, die alleen met hyperbolen wordt beschreven (3,6 miljoen berichten, 'zeven terabyte, vergelijkbaar met zeven universiteitsbibliotheken'), het gaat vooral ook om de áárd van de berichten.

Omdat ze zich onbespied waanden met hun peperdure Blackberry's die volgens de leveranciers nooit waren te kraken, communiceerden criminelen héél concreet over bijvoorbeeld liquidaties. Ze schreven weliswaar in straattaal en deden niet steeds hun best op de grammatica, maar het berichtenverkeer is uitstekend te volgen.

De 'gesprekjes' vormen in het ene grote onderzoek de kern van het bewijs. Enkel de zaak waarin de rechtbank nu vonnist, spreekt al boekdelen.

Pretty Good Privacy
Verdachten bespreken klip en klaar dat ze 'die hond' naar huis volgen ('ff focus, nu moeten we hem pakken'); dat ze hem 'gaan doen'; dat ze 'de man hebben gepopt' (neergeschoten) maar niet zeker weten 'of hij slaapt' en dat ze hopen dat 'die kk hond dede gaat' (die kankerhond dood gaat).

In het ene na het andere onderzoek waarin berichten opduiken uit de gebruikte 'PGP-smartphones' (Pretty Good Privacy) zijn aanloop, aanslag en nasleep (gedoe over het te betalen bloedgeld, bijvoorbeeld) ook voor de studeerkamergeleerden onder de rechters prima te volgen.

Er zit voor de verdachten en hun advocaten maar één ding op: alle munitie uit die Canadese computerservers moet onschadelijk worden gemaakt. Advocaat Inez Weski van 'Noffel' had de primeur en mocht de aanval op 'Ennetcom' openen.

In een pleidooi dat 197 pagina's en twee dagen besloeg, veegde ze de vloer aan met de belachelijke reeks 'vormverzuimen' door justitie, waardoor de hele zaak volgens haar van tafel moest.

Marionet
De Canadese rechter die de gekloonde server aan Nederland gaf, was voorgelogen; de hardware en software van de server én de door justitie gebruikte zoekmachine waren onbetrouwbaar én oncontroleerbaar; de onderzoeksrechter die op de operatie toezag was een marionet van justitie gebleken et cetera.

De rechtbank die voor het eerst voor jurisprudentie genereert over deze materie oordeelt snoeihard. Niet voor justitie, maar voor F.'s verdediging.

'Wijdlopig'
Ongekend vilein merken de rechters in hun vonnis op dat het 'niet eenvoudig was tot een begrijpelijke samenvatting te komen' van Weski's pleidooi. Het 'was lastig daarin een structuur te ontdekken', ook omdat het 'wijdlopig' was en' grammaticaal niet kloppend'.

Erger, voor F. en heel veel andere verdachten: op details na hebben justitie en de onderzoeksrechter prima binnen de grenzen geopereerd. Het oordeel werpt een lange schaduw vooruit. Heel veel criminelen en hun advocaten huiveren.

Justitie mag los.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden