EU worstelt over maatregelen tegen Rusland

BRUSSEL - De EU worstelt over welke houding zij moet aannemen tegen Rusland nu dat zich in het conflict in Georgië niets aantrekt van het Westen. De EU deinst terug voor sancties. Welke boodschap er dan wel richting Moskou moet, is maandag inzet van een ingelaste EU-top in Brussel.

Voor de Franse president Nicolas Sarkozy zit zijn voorzitterschap van de EU niet bijzonder mee. Hij had een ambitieuze lijst prioriteiten, maar vooralsnog moest hij vooral aan crisisbeheersing doen. Het Ierse nee tegen het EU-verdrag is nog lang niet opgelost en sinds begin augustus is daar het conflict tussen Rusland en Georgië bijgekomen.

Sarkozy boekte succes met zijn zespuntenvredesakkoord waaronder hij zowel de handtekening van de Russische president Medvedev als van de Georgische president Saakasjvili kreeg. Behalve het stoppen van het openlijke geweld ligt het conflict nog in volle omvang op tafel. Rusland trekt zich niet volledig terug en erkent de uitgeroepen onafhankelijkheid van Zuid-Ossetië en Abchazië.

De EU-leiders moeten daarop maandag in Brussel een antwoord vinden. De grootste gemene deler van 27 meningen lijkt een tamelijk machteloos gebaar tegen Moskou te worden.

Een aantal EU-landen uit het vroegere Oostblok streeft met Zweden naar een harde opstelling. Een strenger visumbeleid, uitstel van de voor half september geplande onderhandelingen over een nieuw samenwerkingsakkoord tussen Rusland en de EU, dat zijn de mogelijkheden. Tsjechië wil een boycot van de Olympische Winterspelen in 2014 in het Russische Sotsji, een kansloos voorstel.

Maar de oude EU-lidstaten onder aanvoering van Frankrijk, Duitsland en Italië voelen niet voor sancties. De EU krijgt 40 procent van zijn gas en een derde van zijn ruwe olie uit Rusland en Moskou gemeen tegen de schenen schoppen is dan niet verstandig. Moskou noemde sancties al het product van een 'zieke verbeelding' en maakte duidelijk dat ze de EU wel eens meer pijn zouden kunnen doen dan Rusland. De dreiging met sancties verdween afgelopen week in Brussel dan ook vrij snel van tafel.

Wat dan wel? Blijft over een extra positieve houding ten opzichte van Georgië. Dat kan meer hulp tegemoet zien. Humanitaire hulp, maar ook bij de wederopbouw van door de Russen vernietigde civiele infrastructuur, mogelijk zelfs bij de wederopbouw van militaire infrastructuur.

Daarnaast zal de EU benadrukken dat erkenning door Moskou van de Abchazische en Zuid-Ossetische onafhankelijkheid in strijd is met het internationaal recht en de territoriale integriteit van Georgië. Zolang dat niet is teruggedraaid, kan er geen sprake zijn van een normale relatie. In Moskou zullen ze er niet te lang van wakker liggen. (ANP)

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden