EU wil snel antwoord over Hedwigepolder

Nederland doet te weinig om natuurschade in het Westerscheldegebied te herstellen en verdere achteruitgang te stoppen. Europees Commissaris Janez Potocnik (Milieu) heeft daarom Nederland woensdag een zogenoemd met reden omkleed advies gestuurd.

null Beeld anp
Beeld anp

In 2005 kwam Nederland met Vlaanderen overeen de Hedwigepolder onder water te zetten om zo natuurschade, die was veroorzaakt door het uitdiepen van de vaargeul van de Westerschelde, te herstellen. Maar Den Haag wil de polder niet meer onder water zetten. Op zich heeft Brussel daar geen bezwaar tegen mits de alternatieven maar evenveel natuurherstel opleveren als het onder water zetten van de polder. Tot nu toe, zo constateert Brussel, is er te weinig gedaan aan natuurherstel.

Nederland heeft nu 2 maanden de tijd om Brussel ervan te overtuigen dat Nederland wel voldoende doet om de natuur te herstellen. De stap van woensdag is de tweede fase van de in mei ingezette inbreukprocedure. De volgende stap is het besluit om naar het Europees Hof van Justitie te stappen om Nederland een boete op te leggen wegens het niet naleven van gemaakte afspraken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden