EU wil landen beboeten als ze de 'gouden regel' niet opnemen in grondwet

Het Europese Hooggerechtshof kan landen van de Europese Unie bestraffen als een land geen regel voor begrotingsevenwicht opneemt in de grondwet. Boetes kunnen volgens een vandaag getekend conceptvoorstel oplopen tot 0,1 procent van het bruto binnenlands product - de zogenoemde 'gouden regel'.

Reuters / Redactie
Jean-Claude Juncker president van Luxemburg en, voorzitter van de Eurozone. Beeld EPA
Jean-Claude Juncker president van Luxemburg en, voorzitter van de Eurozone.Beeld EPA

De maatregel is een verzwaring van een eerder fiscaal verdrag dat door alle Europese landen zal worden getekend - met uitzondering van Groot-Brittannië. Het verdrag moet het marktvertrouwen in overheidsfinanciën herstellen, vooral in de 17 eurolanden. Alle landen die het verdrag tekenen, moeten binnen een jaar een regel in hun grondwet of een vergelijkbare wet opnemen dat het begrotingstekort niet hoger mag oplopen dan tot 0,5 procent van het bruto binnenlands product. Gebeurt dat wel, dan zouden er automatische correctieve maatregelen in werking moeten gaan.

In de eerste versies van het verdrag stond alleen dat landen elkaar konden aanklagen bij het Europees gerechtshof als ze dachten dat een ander land de regel niet had opgenomen in de grondwet. In de nieuwe conceptversie, die waarschijnlijk volgende week besproken zal worden door de ministers van Financiën van de Europese Unie, staat dat een boete kan volgen als een land weigert de 'gouden regel' op te nemen in de grondwet. Het geld dat de EU aan de boetes binnenkrijgt, moet gebruikt worden om het permanente noodfonds van de EU te versterken, dat waarschijnlijk vanaf juli operationeel wordt.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden