EU vraagt Oekraïne Timosjenko te laten gaan

EU-gezanten hebben de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj formeel gevraagd om de voormalig premier Joelia Timosjenko gratie te verlenen. Dat heeft haar advocaat vrijdag gezegd.

Timosjenko werd in 2011 veroordeeld tot zeven jaar cel wegens machtsmisbruik. Volgens het Westen is de veroordeling politiek gemotiveerd. Beeld afp
Timosjenko werd in 2011 veroordeeld tot zeven jaar cel wegens machtsmisbruik. Volgens het Westen is de veroordeling politiek gemotiveerd.Beeld afp

Timosjenko werd in oktober 2011 veroordeeld tot 7 jaar cel wegens onder meer machtsmisbruik. Volgens het Westen was haar veroordeling politiek gemotiveerd.

Timosjenko lijdt al geruime tijd aan een rughernia. Ze is volgens haar advocaat akkoord gegaan met een aanbod van de Europese Unie om in Berlijn een ziekenhuisbehandeling te ondergaan. Het is nu nog de vraag of Timosjenko's rivaal, de huidige president Viktor Janoekovitsj, toe zal staan dat Timosjenko naar Duitsland afreist.

De voormalige Sovjetrepubliek wil graag een associatieverdrag en vrijhandelsakkoord met de EU sluiten. Een van de voorwaarden is wel dat Timosjenko in het buitenland mag worden behandeld.

Janoekovitsj heeft nog niet openlijk gereageerd op het verzoek van de voormalige Poolse president Aleksander Kwasniewski en de Ierse politicus Pat Cox.

Timosjenko benadrukte vandaag dat ze om medische redenen naar Berlijn zou gaan, en om haar land te helpen bij eventuele aansluiting bij de EU. 'Mijn mogelijke vertrek naar Duitsland is geen emigratie. Ik zal nooit en nergens om politiek asiel vragen en me in het buitenland verbergen.' Ze voegde er aan toe dat ze actief wil helpen Oekraïne 'te bevrijden van een dictatuur.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden