EU vraagt Nederland selectieve vrijstelling belasting af te schaffen

Overheidsbedrijven zoals de luchthaven van Maastricht of het havenbedrijf Rotterdam zouden net als commerciële bedrijven vennootschapsbelasting moeten betalen. De Europese Commissie is niet te spreken over de selectieve belastingvrijstelling die in Nederland voor overheidsbedrijven geldt. Donderdag heeft het dagelijks bestuur van de EU Nederland dan ook formeel gevraagd deze maatregel af te schaffen.

De Rotterdamse haven Beeld anp
De Rotterdamse havenBeeld anp

Brussel vindt dat overheidsbedrijven direct concurreren met commerciële bedrijven die wel vennootschapsbelasting moeten betalen. De overheidsbedrijven genieten, aldus Brussel, dus een voordeel en dat is niet te verdedigen op grond van EU-staatssteunregels.

'Willen we alle voordelen van de interne markt plukken, dan moet er ook eerlijke concurrentie zijn', aldus Europees commissaris Joaquin Almunia (Mededinging). 'Daarom moeten alle spelers op de markt met gelijke wapens kunnen strijden. Ik ben er zeker van dat Nederland zijn belastingwetgeving op dit punt zal aanpassen.

Schiphol
Het is niet zo dat alle overheidsbedrijven in Nederland gevrijwaard zijn. Zo moeten landbouw- en mijnbouwbedrijven, maar ook de luchthaven Schiphol en de Staatsloterij wel vennootschapsbelasting betalen.

Brussel geeft de voorkeur aan de afschaffing van de vrijstelling. Nederland heeft een maand de tijd om de commissie te laten weten of het hiermee kan instemmen. Lukt het niet om tot een akkoord te komen, dan kan Brussel een formeel onderzoek naar (verboden) staatssteun beginnen.len.

Nederland is in 'constructief gesprek' met de Europese Commissie over het onderwerp, aldus het ministerie van Financiën. 'De staatssecretaris van Financiën is bezig met het ondernemen van stappen met betrekking tot de herziening van de regelgeving voor belastingplicht voor overheidsbedrijven, om zo mogelijke verstoring van de concurrentie op het terrein van de vennootschapsbelasting weg te nemen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden