EU-voorzitterschap in Amsterdam vooral een sober feestje

Het Nederlandse EU-voorzitterschap dat vanaf 1 januari van start gaat wordt vooral een sober feestje. Amsterdam ontvangt in de zes maanden dat het optreedt als 'gastheer van de gastheer' 20.000 Europese ambtenaren en zeker 250 journalisten uit binnen- en buitenland. Maar het mag niet te uitbundig worden.

Interieur het Europagebouw op het Marineterrein, waar alle bijeenkomsten plaats tijdens het Nederlandse voorzitterschap.Beeld anp

Volgens burgemeester Eberhard van der Laan blijven de activiteiten, die vooral op en rond het Marineterrein Kattenburg plaatsvinden ingetogen, 'omdat we het draagvlak voor Europa willen vergroten'.

'Het moet geen bobo-aangelegenheid worden,' zei Van der Laan erbij. En ook minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders beloofde dat het een feestje zonder te veel uitbundigheid wordt. 'Het is niet goed als we na bezuinigingen het voorzitterschap gaan optuigen met toeters en bellen. Dat neemt niet weg dat we ons als Nederland goed presenteren.'

De gemeente geeft 2 miljoen euro uit aan het EU-voorzitterschap, en 2,5 ton aan culturele activiteiten die daarmee gepaard gaan.

Niet op slot
De beveiliging is intensief, met Amsterdamse agenten die met machinegeweren het Marineterrein bewaken, maar de stad zal tijdens het voorzitterschap niet op slot gaan, zoals bij de komst van Obama.

Het naastgelegen Scheepvaartmuseum vormt het decor voor alle officiële bijeenkomsten. Het museum heeft een reputatie als het gaat om de ontvangst van hoogwaardigheidsbekleders. Ook de Russische president Vladimir Poetin en zijn Franse collega Francois Hollande deden het museum aan.

Januari vergadermaand
De eerste Europese bijeenkomst staat al gepland op 7 januari. Dan zal het kabinet de complete Europese Commissie ontvangen in het museum. Op 25 en 26 januari vindt de eerste 'informele raad' plaats: de ministers van justitie uit alle EU-lidstaten komen dan in het Scheepvaartmuseum bijeen. De dagen erna volgen vergaderingen van de ministers van economische zaken, ontwikkelingshulp en defensie.

Gedurende die periode, net als medio april en eind mei, is het museum grotendeels gesloten voor het publiek, zes weken in totaal.

Lees dit weekend (12/13-12) meer in Het Parool: Een bescheiden feestje op Kattenburg

Het Europagebouw op het Marineterrein KattenburgBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden