EU-voorstanders in het voordeel bij Brits referendum

'Moet het Verenigd Koninkrijk lid blijven van de Europese Unie?'. Dat wordt de vraag die de Britse kiezers uiterlijk eind 2017 voorgelegd krijgen in een nationaal referendum over het EU-lidmaatschap. Voor de voorstanders wordt het dus een positieve campagne, wat hen voordeel kan opleveren. Onder meer Nigel Farage van het eurosceptische UKIP uitte al kritiek op de vraagstelling.

null Beeld epa
Beeld epa

Gisteren werd bekend dat het referendum er zeker komt, zoals de Britse premier David Cameron in zijn verkiezingscampagne had beloofd. Nu is ook de precieze vraagstelling bekend. Die vraagstelling beïnvloedt de campagne en mogelijk dus ook de uitslag.

Alle Britse en Ierse burgers ouder dan 18 jaar en leden van de Commonwealth wonend in het Verenigd Koninkrijk mogen hun stem uitbrengen. Maar in tegenstelling tot lokale verkiezingen, hebben EU-burgers die wonen in het Verenigd Koninkrijk geen stemrecht.

Cameron hoopt het Verenigd Koninkrijk in de Europese Unie te houden, maar dan wel met de nodige hervormingen. Hij start daarom vandaag al een rondgang langs de verschillende Europese hoofdsteden, te beginnen in Nederland en Frankrijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden