EU: Vis mag niet terug de zee in

Europese vissers moeten duurzamer gaan werken. Er moet een einde komen aan overbevissing. Ook mogen vissers voortaan geen vis meer overboord kieperen die niet gewenst is.

Beeld anp

De punten staan in voorstellen van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, over het visserijbeleid de komende jaren. 'Ons huidige systeem is niet duurzaam. Structurele hervormingen zijn noodzakelijk om onze visbestanden niet te verliezen', aldus commissaris Maria Damanaki (Visserij) vandaag.

De commissie wil ook dat het voor de consument duidelijker wordt waar de vis gevangen is. Verder moet het mogelijk worden dat vissers onderling hun vangstquota verkopen.

De commissie hoopt dat het vernieuwde visserijbeleid op 1 januari 2013 kan ingaan. De EU-lidstaten en het Europees Parlement moeten zich nog over de plannen buigen.

Op dit moment wordt 75 procent van de Europese visbestanden overbevist. Bij een derde van de bestanden is de situatie verontrustend, aldus de commissie. Daarnaast is de EU voor twee derde van zijn vraag naar vis afhankelijk van import. Veel Europese vissersvloten kunnen alleen overleven dankzij subsidies.

Redacties
GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout reageert gematigd enthousiast: 'Ik verwelkom de voorstellen om overbevissing tegen te gaan, zoals het plan om quota direct voor de langere termijn vast te stellen op basis van wetenschappelijke inzichten, en niet op basis van de economische belangen van lidstaten. Ik vind het echter een gevaarlijk idee om een marktsysteem op te zetten om te bepalen wie het recht heeft om te vissen. De zee en haar vissen zijn geen marktgoederen, maar behoren tot het natuurlijk kapitaal van de wereld.' D66-Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy vindt het goed dat er iets wordt gedaan. In zijn ogen is de visserij anders 'ten dode opgeschreven'.

Wat betreft het Productschap Vis wordt er op het verkeerde paard gewed. 'Vanuit Nederlands perspectief is er geen noodzaak tot hervorming van het gemeenschappelijk visserijbeleid. Met de visbestanden die voor Nederland belangrijk zijn, zoals schol, haring, makreel en horsmakreel gaat het goed. Het beheer van deze bestanden is prima op orde. Méér besluitvorming op regionaal niveau, in plaats van alles vanuit Brussel regelen, zou de inzet moeten zijn.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden