EU-toetreding Turkije na 'Franse rel' verder weg dan ooit

Dat Turkije woedend zijn ambassadeur terughaalde uit Frankrijk en ook de militaire banden met het land verbrak, maakt nog eens duidelijk hoe ver weg een eventuele Turkse toetreding tot de Europese Unie is. Niet vanwege het gebaar zelf, maar wel door de gevoelens die de Turkse reactie oproept.

Sebastiaan Timmermans
De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan. Beeld afp
De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan.Beeld afp

Grote directe gevolgen zal de actie van de Turkse premier Erdogan waarschijnlijk niet hebben. Want zo'n diplomatieke rel wordt in de regel binnen een paar weken weer stilletjes opgelost. Maar des te meer indirecte. Want velen binnen de EU hebben grote bedenkingen over een eventuele Turkse toetreding. Zo betogen partijen als de PVV dat het islamistische Turkije niet past binnen de Europese cultuur. De bedenkingen van die tegenstanders zullen nu alleen maar zijn toegenomen.

Turkije is sinds 1999 kandidaat-lid van de EU. Om toe te kunnen treden moet het land over zo'n dertig verschillende onderwerpen, hoofdstukken genoemd, onderhandelen. Denk aan justitie, concurrentie of de interne markt. Elk hoofdstuk moet zijn afgerond voor een lidmaatschapsverdrag kan worden gesloten.

In 2005 begonnen deze onderhandelingen. Tot nu toen zijn pas drie van die hoofdstukken geopend en sinds een jaar liggen de onderhandelingen zelfs helemaal stil. Er is namelijk een kwestie die maar amper op te lossen valt: Cyprus. Een deel van het eiland is Turks. Het zelfstandige deel (dat sinds 2004 lid is van de EU) en de EU zien dit als een bezetting en eisen dat Turkije het eiland verlaat. Zowel Turkije als de EU geeft geen duimbreed toe.

Zolang Cyprus niet wordt 'opgelost' zal Turkije de onderhandelingen niet kunnen afronden. Tegen de tijd dat dit ooit gebeurt, zal de Turkse ambassadeur al lang en breed weer terug zijn in Parijs.

Als Turkije ooit het dertigste hoofdstuk weet te sluiten, moeten alle Europese lidstaten akkoord gaan met de Turkse toetreding. De kans daarop is na deze week dus weer een stukje kleiner geworden.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Volkskrant-correspondent Marc Peeperkorn.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden