EU stuurt marineschepen naar Somalië

BRUSSEL - De Europese Unie stuurt zes marineschepen naar Somalië om te helpen bij de bestrijding van piraterij in de Golf van Aden. De EU-missie Atalanta begint maandag.

De Europese vloot vervangt die van de Navo en wordt ondersteund door drie vliegtuigen. De eerste maritieme EU-missie ooit zal ook hulp- en handelstransporten begeleiden. De marineschepen hebben een 'krachtig mandaat' om op te treden, zei EU-buitenlandcoördinator Javier Solana gisteren.

Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië en Griekenland leveren de oorlogsschepen. Nederland heeft zich bereid verklaard het commando vanaf augustus volgend jaar van de Britten over te nemen. Op dit moment vaart het Nederlandse fregat hr. ms. De Ruyter in de Somalische kustwateren in het kader van de Navo-missie. De Navo begon eind vorige maand met patrouilleren. In de Golf van Aden patrouilleren ook oorlogsschepen uit Rusland en India.

Somalische piraten kaapten het afgelopen jaar 34 schepen. Op dit moment hebben ze er nog twaalf in handen, in afwachting van de betaling van losgeld. Tot dusver streken ze al dertig miljoen dollar op.

De commandant van de De Ruyter, Peter Reesink, zegt in een interview met Associated Press dat hij niet zal aarzelen het vuur te openen als dat nodig is. Reesink is verantwoordelijk voor de bescherming van de Ibn Batouta, die in opdracht van het Wereldvoedselprogramma (WFP) zevenduizend ton voedsel naar Somalië vervoert.

''Als het moet, vernietig ik het piratenschip,'' zeg t Reesink. ''Eerst zullen we proberen ze te verjagen, maar als dat niet helpt zullen we eerst waarschuwingsschoten lossen, daarna een keer over de boeg schieten en tenslotte direct op het schip.''

De De Ruyter begeleidt de Ibn Batbouta tot vlak voor de kust van Somalië, waarna de lading - bewaakt door kleinere Nederlandse bootjes - in de hoofdstad Mogadishu aan land wordt gebracht. (AP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden